Nybrink: Förvånad att han lallar med Iceland

Micke Nybrink om Elitloppsvinnaren

TRAV

Gör två fransktränade hästar upp i finalen?

Jag syftar på Elitloppet.

Det tror i alla fall nätbolagen.

Och hur ska det sluta för Iceland?

På söndag är det tre veckor kvar till Elitloppet. Hittills har bara fem hästar bjudits in: Brioni, Arch Madness, Define The World, Rapide Lebel och Prince Tagg. Bra och givna val av världens bästa travbana som ju Solvalla har röstats fram som.

Det enkla sättet att hålla koll på elitloppshästarna är att titta på nätbolagens odds. De måste vara på tårna, ha koll.

Unibet tror just nu att Elitloppet står mellan två fransktränade hästar, Rapide Lebel och Commander Crowe. Rapide står i 6,75 som vinnare av finalen och Commander åtta gånger.

Brioni är tydligen vårt starkaste kort som eventuell nio-oddsare.

Värre är det ställt med förra årets suveräne vinnare Iceland. Oddset på honom stiger stadigt, han började på elva gånger men i takt med varje ny startgalopp har det ökat. Efter missen i Finlandia Ajo i lördags ger Iceland 15 gånger – om han nu kommer till start? Borde Melander ens tänka tanken?

Har ni också funderat över varför travtränare har så svårt att ta ett steg tillbaka med sina hästar? När de har misslyckats är det vanligaste upplägget en halvdan bortförklaring eller lite svammel. Sen anmäler man igen i tufft gäng och går på ännu en mina. Det finns de som fortsätter så tills hästen är nere i källaren.

Hoppas att Iceland inte är på väg dit. Det är han alldeles för bra för.

Låt hästen finna harmonin

Det smarta och sansade sättet att reagera efter ett fiasko är givetvis att backa. Att börja med att ge hästen en tävlingspaus, kolla upp och träna lite lättare. Låt den finna harmonin igen. Sen, när det är dags för start, är det givna valet att möta så klent motstånd som möjligt. Melander pratade lite bittert, utan att mena det, om att gå ut från dubbla tillägg i ett lopp över 3 640 meter. Han borde kanske göra det? Låta Iceland leka sig till seger och få tillbaka självförtroendet.

Om jag sågar Melander? Nej, men jag förvånad över att ett sånt superproffs lallar med en så fin häst. Tarzan är för övrigt inte ensam om svårförståelig matchning av hästar som borde ta ett steg tillbaka. Varje vecka ser vi såna. Det är för mycket åtgärda och kör, ingen vilar, tränar och smyger längre.

Till sist: Vet ni vad som är det tråkigaste som finns? Jaså inte, men vill ni veta? Okej, det är alla fegisar som skriver kommentarer efter artiklar på aftonbladet.se (Trav365) med påhittade konstiga signaturer.

De döljer sig i sin flock, flocken som består av de anonyma näthatarna. Ni får mig många gånger att må dåligt. Våga hellre öppet diskutera och stå för era åsikter.

FAKTA

Veckans tips

1. 3 Natural Wonder

(Solvalla, V64-2)

Kanonform. Bra uppgift. Värd en seger. Drag.

2. 9 Christoffer Eme

(Solvalla, V64-3)

Riktigt bra på slutet. Fin chans om formen sitter i.

3. 3 Quenna Lavec

(Solvalla, V64-5)

Lovande. Lekt sig två raka spetssegrar. Passa

ARTIKELN HANDLAR OM