– Det finns likheter med Tamla Celeber

Foto: ALN
TRAV

Hon är syster med superstoet Tamla Celeber.

På onsdag jagar Tony Wallins treåring Idabel Celeber tredje raka segern – och 100 000 kronor.

– Det finns lite likheter med syrran, men man kan inte spekulera i om hon kommer bli lika bra, säger Wallin.

Tamla Celeber, fyra år, var fjolårets drottning bland de treåriga hästarna då hon vann tio av 12 lopp och tjänade 2,9 miljoner kronor. Tamla Celeber tog hem flera stora lopp och blev utsedd till årets treåring på hästgalan på Rondo.

Den Roger Walmann-tränade hästen har även inlett 2011 på bästa sätt och i nästa vecka startar hon som jättefavorit i Drottning SIlvias Pokal på Åby.

””Ska inte skämma ut sig”

Men det är inte bara Tamla Celeber som imponerar i familjen. Tamlas syster, treåriga Idabel Celeber, har tagit två segrar på tre starter hittills under sin karriär och blivit lite av en snackhäst i trav-Sverige.

På onsdag startar hästen, som tränas av Kjell och Tony Wallin i Eskilstuna, på Solvalla i V64-5 med 100 000 kronor i förstapris. Hästen möter tuffare motstånd än vad hon mött hittills, men kusken har inte gett upp hoppet.

– Hon är väl en av de som kan vinna loppet, men det blir ett litet elddop för henne. Det är flera stycken som gjort minst lika bra prestationer som henne i karriären så vi får se hur långt det räcker. Hon börjar tjäna så mycket pengar nu så det är inte så mycket att välja på, hon får stångas mot de som börjat likvärdigt som henne och jag hoppas hon ska duga bra. Jag hoppas och tror inte att hon ska skämma ut sig, säger Tony Wallin.

Vad säger du om hästens inledning på karriären?

– Hon har gjort det bra, det är ingen tvekan om det. Hon hade tränat bra innan vi startade henne men sen ska man se i resultatlistan att det är bra också. Jag är inte helt överraskad, men det är inte många hästar som börjar så här bra och naturligtvis är jag nöjd med hennes resultat.

Hon är syster med Tamla Celeber, ser du några likheter?

– Vår häst är lite mindre men båda två verkar ha fint psyke och sköter sig bra i loppen och framförallt är de väldigt spurtstarka vilket är en bra egenskap. Hon är ingen som utmärker sig på stallgången, men på banan visar hon upp sig och i sina tre starter har hon uppträtt som en rutinerad häst.

”Lätt att få för stora krav”

Men även om Idabel Celeber inlett karriären starkt vill Tony Wallin inte jämföra henne med sin ett år äldre syster.

– Sådant där ska man aldrig spekulera i. Det är väldigt, väldigt lätt att få för stora krav på en häst som har en sådan syster. Men det är klart att vi hoppas att hon fortsätter utvecklas för hon är inte speciellt hårt tagen och med lite mer lopp i kroppen borde det hända lite utvecklingsmässigt.

Ska hon streckas på V64?

– Ja, som tredje-fjärde häst är hon aktuell, säger Wallin som även kör Altai och Shakira Thrust inom V64-spelet.

– Det är två matnyttiga hästar som är med och placerar sig hela tiden men som inte vinner så ofta. De får smyga med och i bästa fall är det väl lite platschans. Men Idabel Celeber har bäst chans, säger Tony Wallin.

ARTIKELN HANDLAR OM