Puro: Han har tappat muskler

Foto: ALN
Bild1: Commander Crowe när han var i träning i Sverige hos Petri Puro. Bild2: Hästen i Fabrice Souloys regi, när han vann Finlandia Ajo i lördags.
TRAV

För ett år sedan: Tung och kraftig.

Nu: Slimmad, lättare och snabbare

Här är Commander Crowes nya kropp som ska göra honom till en Elitloppsvinnare.

– Han är ganska mycket lättare i kroppen nu, tidigare var han grövre och hade mer muskler, säger delägaren Petri Puro till Trav365.

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Petri Puro.

För åtta månader sedan valde Petri Puro och delägarna till segermaskinen Commander Crowe att lämna sin häst till den franske topptränaren Fabrice Souloy. Hos Puro firade hästen stora framgångar då han bland annat tog 23 raka segrar från debutloppet i december 2006.

”Går bra när han är frisk”

Hos Puro blev Commander Crowe folkkär tack vare sin utstrålning och vinnarinstinkt. Puro tränade sin häst oftast lugnt och lät hästen tävla sig i form, vilket gjorde att han ofta såg tung, stor och kraftig ut. Men efter flytten till Frankrike har Souloy trimmat till hästen rejält och i lördags när hästen vann miljonloppet Finlandia Ajo på Vermos travbana såg han mycket lättare ut i kroppen. Hästen tog direkt hand om ledningen och hade sedan inga som helst problem att vinna.

– Jag var jättenöjd med hur han såg ut och det är kul när matchningen går bra. Han behöver lopp i kroppen helt enkelt och jag tror att han hade en för lång paus inför loppet i Göteborg. Han är inte i toppform utan går framåt med varje lopp han får och Fabrice har gjort ett kanonjobb med hästen. Är han bara frisk så brukar det gå bra, han gör sällan ett dåligt lopp, säger Petri Puro.

Tycker du att han blivit smalare och lättare i kroppen sedan han flyttade?

– Ja, han är ganska mycket lättare i kroppen men jag vet inte om det är bra eller dåligt. Tidigare var han grövre och hade mer muskler, men det är inte alltid positivt utan det kan vara bättre att vara lite lättare.

– Jag tränade honom ganska lugnt och bygger mycket muskler på mina hästar. Alla tränar på sitt sätt och Fabrice har nog lite lättare banor än vad jag har. Men jag kan inte gnälla på resultatet och Commander Crowe är typen som blir bättre när han får tävla, det går inte att träna honom trött.

Puro: Elitloppet är målet

Meningen är nu att Commander Crowe ska få ett lopp till i kroppen innan det är dags för Elitloppet på Solvalla. Hästen är än så länge inte inbjuden, men tränaren och delägarna tror att en inbjudan ska komma.

– Satsningen är mot Elitloppshelgen, så är det. Han är åtta år så det finns ingenting att spara. Det är två lopp jag inte vunnit i Sverige, Elitloppet och Kriteriet, så det vore så klart väldigt stort att vinna. Man har vunnit massor av lopp i Finland och Europa men den feelingen som finns på Solvalla under Elitloppshelgen är enorm. Det är det största loppet man kan vinna som hästägare men det är fruktansvärt tufft och spåren avgör mycket. Jag tror han behöver ett lopp till i kroppen för att komma i toppform, sen är det upp till bevis.

Är han bra nog för att vinna Elitloppet?

– Man måste ta ett lopp i taget och så får man bedöma formen efter det. Fabrice har sagt att det är den bästa häst han tränat och jag har aldrig tränat en häst som klarar den träningsdosen han klarar. Men han måste få lopp i kroppen för att komma i toppform eftersom det inte går att träna honom trött. Jag satte igång honom sent som treåring och det kanske är det som gör att vi har en häst i världseliten nu. Om man inte bränner allt från början har man mer till slut. Jag har haft Fama Currit och Camilla Highness som tävlat högt upp i åldrarna, säger Petri Puro till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM