Hultmans plan: Här startar superhästen

Foto: Kanal 75
Stefan Hultman med Maharajah och kusken Örjan Kihlström.
TRAV

Maharajah vann Guldbjörken i Umeå – trots en galopp.

Nu har tränaren Stefan Hultman gått igenom hästen och siktar på nästa lopp.

– Alla signaler jag fått är att det är bra med hästen, nu får vi plocka fram alla ess ur rockärmen i Oslo Grand Prix, säger Hultman till Trav365.

I lördags startar megastjärnan Maharajah som jättefavorit på V75 i Umeå. Stefan Hultmans häst gjorde då första starten efter Frankrikeäventyret för några månader sedan och det slutade med enkel seger för Maharajah mot, ett för honom, svagt motstånd.

Men efter 200 meter höll hela trav-Sverige andan då Maharajah galopperade och var nära att försvinna ur loppet. Men hästen hittade stilen igen och kunde sedan enkelt vinna med mycket krafter kvar. Stefan Hultman sa direkt efter loppet att galoppen kom oväntat, och fortfarande vet han inte vad som hände.

– Jag har tittat på loppet 50 gånger och galoppen kommer omotiverat. Det kan vara som Örjan Kihlström (kusken) sa att båda två slappnade av och att det var det som gjorde att han galopperade, men jag vet inte. Sen tyckte jag att han såg fin ut men jag hade nog fel bakskor på honom för han sprang och sökte lite i travet och fick inte det riktiga fästet. Han är jävligt beroende av fäste och han brukar tävla med greppskor normalt sett men det ville jag spara då jag trodde att han kunde vinna det där loppet utan maximal balans. Han har vunnit med sådan här balans förut, men inte behövt sprungit så här fort förut, säger Hultman.

Han fortsätter:

– Det var nog flera olika småsaker som spelade in, men huvudorsaken till galoppen var nog att jag hade för dåliga bakskor på honom. Jag hade vanliga järnskor bak och det brukar jag ha i träning. Men man vill spara lite finlir tills det hettar till, vilket det lär göra nästa söndag i Oslo då det blir hårt motstånd. Då ska vi plocka fram alla ess ur rockärmen.

”Inte öm eller halt”

Efter loppet i lördags har Maharajah gåtts igenom noggrant och nu har Stefan Hultman Oslo Grand Prix i sikte med sin stjärna som jagar revansch efter förra årets förlust.

– I måndags gick vi igenom honom med veterinär, och han var inte öm eller halt. I tisdags kollade massören på honom och han kändes precis som vanligt sa han. I dag (onsdag) körde Lisa ett lättare jobb med honom och sen ska jag köra ett rakbanejobb på fredag. Efter det avgör jag vart vi startar nästa gång, men jag tror inte att det ska vara några fel på honom och allt talar för att vi startar i Oslo. Då kommer han vara bättre för han behövde den här genomköraren då han inte startat på över två månader.

Vad tror du om segerchansen i Oslo Grand Prix som ser ut att bli ett tufft lopp?

– När ”Marre” startar tror jag alltid på chans, det vet du. Hade jag varit osäker på hans form så hade vi inte gått till Oslo för där måste han vara i form då han ska möta några av de bästa i världen. Men han visade det jag ville i lördags, han sprang 1.12,9 nästan okörd och hade 82 i puls efter loppet vilket är väldigt lågt. Vanliga hästar brukar ligga runt 100 i puls men det visar att han är väldigt bra konditionsmässigt. Jag tror att han är reda för Oslo Grand Prix och det ska bli kul att åka dit. Förra året räknande vi in segern, men då kom Lisa America som skjuten ur en kanon och Maharajah höll på att sätta krokben på sig själv. Men jag vet att han är bättre i år och han kommer göra ett kanonlopp. Vi ska ge dem en match, säger Stefan Hultman till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM