Här blir Stig H prisad direkt i tv

TRAV

Här blir mästertränaren Stig H Johansson så rörd att tårar skymtar i ögonvrån.

Anledningen: Stig H valdes till bästa tränare/kusk genom tiderna.

– Jag bugar ödmjukt.

Stig H Johansson är världens genom tiderna bästa travtränare och kusk. Det har Travtribunalen fastslagit.

Stig H fick priset direkt i TV4 – och det var en mycket rörd mästertränare som tog emot utmärkelsen. Stig H blev blank i ögonen när han kommenterade priset.

– Det känns fantastiskt fint att få det här erkännandet. Jag är överraskad och smickrad. Jag tycker det finns ett antal som varit bättre än mig, men jag är tacksam. Det betyder att Sverige inte är så litet på travkartan, nu har jag varit ute och kört rätt mycket i Europa och kört världsrekord i USA. Sådant påverkar en sådan här röstning. 

– Mitt råd till alla som vill lyckas inom travet är: jobba. Jag känner mig tryggare nu för tiden, i början var jag rädd att framgångarna var en tillfällighet, nu blir jag inte särskilt orolig om något händer eller om en häst får en hovspricka till exempel. Hade jag bara varit på listan hade det varit storslaget, men jag är lite stolt, sa Stig H.

”Enormt bra ambassadör”

Travtribunalen, bestående av 38 travjournalister från Europa och Nordamerika, har röstat i en rad kategorier. På onsdagen presenterades kategorin "bästa tränare/kusk genom tiderna" och där hade en klar majoritet av rösterna lagts på Solvallas 65-årige mästartränare Stig H Johansson.

– Han är en enormt bra ambassadör för travet. Han var torr i segerintervjuer tidigare, men har bättrat sig där också, säger tv-experten Lennart Forsgren.

FAKTA

Världens bästa tränare/kusk genom tiderna:

1) Stig H Johansson 11,2 röster

2) Johannes Frömming 4

3) Jean-Rene Gougeon 3

4) Stanley Dancer 2,7

5) John D Campbell 2,5

6) Jean-Pierre Dubois och Sören Nordin 2,2

8) Ulf Thoresen, Heinz Wewering och Billy Haughton 2

11) Joe O´Brien, Charlie Mills, Erik Håkonsen, Gunnar Eggen 1

15) Jorma Kontio 0,5

16) Delvin Miller 0,2.

Sveriges bästa tränare/kusk genom tiderna:

1) Stig H Johansson 29

2) Sören Nordin 3

3) Jimmy Takter 1

4) Örjan Kihlström och Björn Goop 0,5.

(Decimalerna beror på att några journalister har röstat på flera namn utan rangordning. Att antalet röster inte går upp till 38 beror på att vissa journalister har funnit frågan omöjlig att svara på)

Fotnot:

Travtribunalen är en grupp bestående av 38 travjournalister från tolv länder, som i Kanal 75:s regi fått svara på ett 20-tal frågor av karaktären "världens bästa" och "Sveriges bästa" (hästar, kuskar, tränare, lopp, banor, etc). Journalisterna är verksamma i Sverige (5 st), Norge (5), Finland (3), Danmark (2), Tyskland (3), Holland (2), Frankrike (5), Italien (5), Malta (2), Österrike (1), USA (3), Kanada (2). Inga svarsalternativ har angetts.

Trav365/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM