Efter kritiken – så får Solvalla en superbana

Foto: ALN
TRAV

Efter förra årets svidande kritik.

Nu ska Solvalla fixa en superbana till Elitloppshelgen.

– Vi är på rätt väg och har höga kvalitetskrav hela tiden, säger banchefen Tore Fyrand.

Bara några veckor innan Elitloppet förra året fick Solvalla hård kritik av flera topptränare. Stig H Johansson och Lutfi Kolgjini kritiserade banan och Kolgjini var inte nådig i sina kommentarer.

– Banan på Solvalla är stenhård och död. Den är mycket stum och de måste göra något radikalt åt det här. De som sköter banan gör sitt bästa, de jobbar och står i så jag vill inte kritisera dem. Men jag blir chockad när jag kommer till Solvalla och ser att landets största bana är i så dåligt skick, sa Kolgjini för ett år sedan.

Stig H Johansson var även han skeptisk och föreslog för Solvallas travbanechef, Tore Fyrand, att ta in extrahjälp från Halmstad av bröderna Håkan och Jörgen Johansson som har ett mycket gott rykte i trav-Sverige. Men Fyrand litade på Solvallas banmästare Dan Udell och Elitloppet kördes – under fina förutsättningar.

Adielsson: Banan var fin

I år har dock kritikerna tystnat och under onsdagens V64-tävlingar på Solvalla fick banan beröm av toppkusken Erik Adielsson som menade att travovalen höll bra klass.

– Banan var mycket fin. Den var fast och fin men ändå inte hård. Spänst i banan är nyckeln. Mycket viktigt att det inte är en lös bana men den ska inte heller vara hård, säger Adielsson.

Tore Fyrand menar att Solvallas bana hållit bra kvalitet hela året och han tror på en toppbana till Elitloppshelgen.

– Jag tycker att det är bra att vi får höra positiva kommentarer. Vi hade en svår vinter men vi hade en bra bana och jämn bana hela vintern och nu har vi haft en väldigt fin start på våren. Vi glädjer oss över det här och vi är på rätt väg. Vi har höga kvalitetskrav hela tiden, banan ska stå i stil med resten av arrangemanget, säger Fyrand.

Hur gör ni för att få banan i absolut toppskick till Elitloppet?

– Det är tre saker som är viktiga. Det första är att grus och massa ska vara den bästa, det är alltid problem med att hitta det bästa men det känns bra. Det andra är att ha maskiner som är bra och det tredje är att jobba med banan hela tiden och hålla den så bra som möjligt.

Hur viktigt är det att ha en superbana under Elitloppshelgen?

– Det är viktigt. Det är som en fotbollsmatch. Det kan vara fina läktare, men det viktigaste är att gräsmattan är bra, det är lika med en travbana.

”Vi har ingen arbetstid”

Om 24 dagar avgörs Elitloppet och arbetet inför superloppet pågår för fullt. Hela Solvallas organisation jobbar hårt för att göra festen till något speciellt för alla inblandade.

– Det blir mer och mer jobb och i maj har ingen i min organisation arbetstid, vi har en arbetsstil. Vi jobbar inte dygnet runt, men vi jobbar mycket och det är det som är jävligt spännande. Det är det här vi glädjer oss med hela vintern, säger Tore Fyrand till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM