Amatörtränaren: Så ska vi vinna på V75

Foto: ALN
TRAV

Sex starter – sju segrar.

På lördag jagar den amatörtränade snackhästen Art On Line sin första V75-seger.

– Jag tycker att det är en bra chans, men jag är alltid optimist, säger tränaren Mikko Aho.

Fyraårige Art On Line, tränad av Åbyamatören Mikko Aho, har varit en snackhäst ända sedan hästen gick sitt kvallopp i november förra året. Hästen kvalade på en fantastiskt fin tid och har efter det tagit sex segrar på sju starter.

Vid alla utom ett lopp har amatörtränaren själv kört sin häst som vunnit sina lopp på överlägsna sätt.

– Det är en stark häst som vi kört ganska billiga lopp med och vi har tagit det försiktigt med honom och startat i lätta lopp för att få hästen att gå framåt och utveckla sig själv. Vi har inte pressat honom och han har inte varit trött vid någon av segrarna. Han har galopperat en gång men då blev han om i hovarna, säger Mikko Aho.

”Kan inte lova att han håller ledningen”

På lördag jagar segermaskinen sin första V75-seger då han startar i V75-4 på Örebrotravet med 100 000 kronor i förstapris. Den här gången kommer proffskusken Jorma Kontio köra fyraåringen som startar från spår ett bakom startbilen.

– Det är första gången han har spår ett och jag kan inte lova att han håller ledningen, men det är inte omöjligt. Vi har aldrig testat att ladda med honom men nu har vi läget att köra fortare från början men jag vet inte hur snabba de andra är från start. Han kan öppna mycket snabbare än vad han gjort. Jag tror att det är 50/50 om han kan hålla ledningen. Men om han inte håller ledningen löser Jorma det nog säkert på något sätt. Jag är inte oroad.

Efter Art On Lines imponerande segrar kommer han på lördag blir hårt betrodd av V75-spelarna – och tränaren tror på bra segerchans.

– Jag tycker att han ska ha bra chans, men jag är alltid optimist. Han har aldrig varit trött i mål och jag tycker att han duger bra i den här klassen, det är min känsla. Han gick 1.13,3 sista 1 000 metrarna senast och gjorde det hur lätt som helst och det känns som att han gå så hela vägen. Det ska bli spännande.

Målet: Elitloppshelgen

Mikko Aho har en dröm om att få starta sin häst under Elitloppshelgen. För att drömmen ska gå i uppfyllelse måste hästen vara med och hugga långt framme i loppet på lördag.

– Förhoppningsvis kommer vi med till finalen Elitloppshelgen, det är målet. Men vi har inget annat speciellt mål utan vi har tänkt att ha den här hästen under många år, säger Mikko Aho till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM