Tränaren: Han är en riktig drömhäst

Foto: ALN
TRAV

Med sex hästar på V75 spelar Per Lennartsson huvudrollen på Örebrotravet.

Bästa chansen: Tränarens drömhäst.

– Rakas är en fantastisk häst, jag ska försöka leda hela vägen med honom, säger Lennartsson.

För två veckor sedan var Per Lennartsson stekhet på V75 på Rommetravet då han tog en trippel och körde in över 400 000 kronor.

Under förra veckan, då V75 avgjordes i Umeå, avstod Lennartsson V75 men på lördag är Solvallaprofilen tillbaka i hetluften. Lennartsson har sex egentränade hästar till start och i V75-3 startar han sexårige Rakas som var en av hästarna som vann när Lennartsson fixade trippelsegern. Den gången spurtade hästen våldsamt i spåren till seger, men den här gången har kusken och tränaren en ny taktik klar.

– Rakas är en riktig hedershäst och han blir bara bättre och bättre för varje år som går. Det är en dröm att få träna en sådan här häst och han hänger med i alla farter och är dessutom begåvad med en fin spurt. Han är härlig och det ser spännande ut på lördag, säger Lennartsson och fortsätter:

– Förutom min häst höjer sig två hästar, Nu Pagadi och Local Conch, som är i samma kaliber som Rakas men jag har läget. Jag vill självklart köra i spets, det är bara att prova och håller jag upp innerspåret har han chans. Han har gjort några riktigt vassa lopp i spets men är egentligen bäst i ryggar med rejält överpace. Jag tror på segerchans.

”Hårdhet slår klass”

I V75-1 har Lennartsson Alvena Pampas till start som gör näst sista starten på svensk mark innan han går i träning hos Christophe Martens. Hästen blev innan förra loppet såld till familjen Martens och belgaren flyger till Sverige för att köra hästen – precis som senast på Solvalla då hästen slutade tvåa.

– Jag var väldigt nöjd med hans insats senast då han gick en 1.12-tid och fick gå hårt sista 600 metrarna. Han gjorde då årets andra start och vi fick stryk av en häst i toppform och som tävlat hela vintern. Hårdhet slår klass i bland och så var det den här gången.

Vad säger du om Christophe Martens insats senast? Han fick från vissa håll kritik för sin styrning.

– Jag var helt nöjd med honom, absolut.  Han körde lugnt och fint och gav honom ett trevligt lopp. Sen kunde han inte veta att den i ledningen skulle tvärstanna utan det var otur som gjorde att han hamnade i tredjespår.

”En riktig skjutare”

På lördag startar Alvena Pampas från spår sex bakom startbilen och på förhand ser det ut att bli en härlig duell med Staro Allentown som imponerade stort senast då han kunde vinna trots över ett års vila. Lennartsson tror på sin häst – men menar att Staro Allentown är en bättre häst.

– Staro Allentown är en riktigt skjutare men han har inte gjort så många lopp så det finns väl en möjlighet att matcha den. Men jag har kört båda hästarna och tror att Staro Allentown är en bättre häst om han står på fyra friska ben. Det är en fantastisk talang som inte hållit ihop, men som kanske kan tjäna fina pengar nu. Alvena Pampas  är ett streck om man garderar, säger Per Lennartsson till Trav365 och kommenterar sina övriga V75-chanser till höger.

FAKTA

Per Lennartsson om sina övriga V75-hästar

10 Jaguar Broline (V75-2)

Gjorde ett bra lopp senast men det blev inte så bra kört då det blev ett långsamt förstavarv. Man kan inte sitta själv heller och trycka upp tempot för då bjuder man in massa andra hästar. Han gjorde ett fullt godkänd lopp men nu blir det inte så lätt. Han behöver vansinnestempo för att vara med där framme. Jag är fullt nöjd om han gör ett bra lopp. Inget tidigt streck.

1 Flea Southwind (V75-5)

– Hon har bra form och bra spår. Hon visade senast att hon håller den höga, fina standarden och nu kan jag välja om jag vill köra i ledningen eller bakifrån. Jag vill vinna, sen får vi hitta bästa vägen men hon kan lika gärna gå i ledningen. Nu är det nog ett par hästar som säkert slår henne under normala förhållanden, men vi får prova och se hur långt det räcker. Hon är tredje-fjärde streck och vi laddar ordentligt från start, sen kanske vi håller oss i front hela vägen.

10 Super Brian (V75-6)

– Han blir tuffare för varje V75-lopp han går och senast galopperade han bort en hygglig placering i Umeå. Utan galoppen hade han nog varit fyra-femma men från det här läget kör vi för en mindre peng. Normalt sett inget för spelarna.

Nahar (V75-7)

– Han har känts lite ringrostig och varit lite småstressad och travet har inte varit perfekt. Han kommer bli bättre och bättre för varje start och jag inbillar mig att han gör ett väldigt bra lopp nu. Nu möter han bra hästar och det är inte säkert att han räcker även om han sköter sig. Vi har fokus på ett felfritt lopp och sedan vara så långt framme som möjligt. Han känns spänstigare nu i jobben, han går rätt så rejäla jobb och det känns som att han är på rätt väg. En-två starter till, sen är han nog på toppnivå och målsättningen hela vintern har varit Harper Hanovers under Elitloppshelgen. Nu har det blivit lite hinder på vägen då han inte fungerat, men en liten målsättning är att vara med där. Han duger där om form.

Vem är bästa chansen?

– Rakas som det känns på förhand. Men jag tycker att Alvena Pampas, Flea Southwind och Nahar är streckvärda.

ARTIKELN HANDLAR OM