Chefen: Jag tror min häst vinner

Foto: kanal75
TRAV

Han har varit sportchef i 30 år på fem olika travbanor.

Håkan ”Lillis” Olsson har levt med travet hela sitt liv och besökt över 100 banor världen över.

Snart tackar travprofilen för sig och när han arrangerar sin sista storloppsdag hoppas han få se sin delägda Dreamalittledream vinna V75-lopp.

– Hon är riktigt bra i ordning och jag tror att hon vinner, säger ”Lillis” till Trav365.

Håkan ”Lillis” Olsson är en välkänd profil i travkretsar. Han är för närvarande evenemangs- och marknadschef på Örebrotravet och för Lindesberg. Lillis är född och uppvuxen i Örebro och har i hela sitt liv jobbat i travsportens tjänst.  Han började på Örebrotravet innan han blev sportchef i Eskilstuna, en tjänst som han hade i sju år. Därefter var han sportchef på Axevalla – i tio år – där Lillis bland annat skapade det berömda trippeltravet.

– Det var en väldigt rolig period och det känns speciellt att ha varit med och skapat den helgen, säger Lillis.

Efter några år som biträdande sportchef på Jägersro vände Olsson norrut till Sundsvall. Där arbetade han i sju år på Bergsåker, varav fem år som sportchef. På Bergsåker var det Lillis som skapade storloppet Sundsvall Open Trot och hela det meetinget.

”Helt fantastiskt”

Därefter slöts cirkeln när han återvände till sin hemstad Örebro. De senaste åtta åren har Lillis varit sportchef på banan och de senaste sex åren även för Fornabodatravet i Lindesberg. På Örebro-travet är Lillis mannen bakom storloppet Orebro Intn’l. När det stayerloppet instiftades för några år sedan var det många i trav-Sverige som var kritiska.

– Det känns jäkligt kul att ha fått till det storloppet. Årets startfält är helt fantastiskt, menar Lillis.

Han är känd som en idéspruta inom travet. Lillis ligger bland annat bakom lanseringen av Breeders Crown och är dessutom "pappa" till spelprodukter som Dagens Dubbel, Raketen och Dagens Rätt med Trio. Men nu lider en lång och framgångsrik karriär inom travet mot sitt slut. 67-årige Olsson går i pension i höst och under lördagen är han med och arrangerar sin sista storloppsdag med V75 i Örebro.

– Vi har inte spikat något datum men troligen går jag i pension någon gång i september eller i oktober. Det blir både i Örebro och i Lindesberg. Då är det dags för andra krafter att ta över, säger han.

Vad ska du göra sen?

– Jag vet inte. Först ska jag i alla fall ta en timeout från allt jobb. Men det är klart att jag kommer att vara på trav en hel del framöver. Jag ska fortsätta jobba på Avelsföreningens auktioner och så i höst tänker jag resa till Lexington.

– Sedan hoppas jag få några konsultuppdrag inom travet. Det kan väl vara lämpligt. Men jag tänker i alla fall vara ledig på somrarna framöver, jag har nämligen aldrig haft någon sommarsemester i hela mitt liv.

Lillis: Lite vemodigt

Lördagens V75-dag blir således Lillis sista storloppsdag som han är med och arrangerar. Dessutom startar hans delägda Dreamalittledream som favorit på V75.

– Det känns lite speciellt och visst är det lite vemodigt, erkänner han.

Lillis, som sköter intervjuerna i vinnarcirkeln på Örebrotravet, hoppas att få intervjua Åke Svanstedt efter V75-6.

– Visst skulle det vara något alldeles extra om hon kunde vinna den här dagen. Hästen är i alla fall riktigt bra i ordning och Svanstedt är helnöjd med henne. Jag hör på honom hur bra han tycker att hästen är just nu. Vi får hoppas att det håller i sig och jag tror att hon har bra chans att vinna, säger Håkan Olsson.

Har du något annat bra V75-drag att bjuda på?

– Staro Allentown (V75-1) är en topphäst som var rent lysande bra i comebacken. Jag tycker att han är en bra spik.

– Sedan vill jag varna för Holy Smoke (V75-2) som vann lätt i årsdebuten och säkert är ännu bättre med loppet i kroppen. Det är ett kul drag med Peter Ingves i sulkyn.

Diger meritlista

För att ytterligare spä på Lillis digra meritlista inom travet kan även nämnas att han har besökt över 100 travbanor världen över.

– Jag har bland annat varit på trav i Zimbawe vilket är lite exotiskt. Jag tror dock inte att de kör trav där längre, säger Lillis som även har kört ett 40-tal amatörlopp genom åren och har tagit två segrar, båda på Lindesberg med hästarna Löjtnant Will och Albin Rappson.

– Dessutom har jag sett 50 elitlopp i rad. Det var jubileum i fjol och det blir således nummer 51 i år. Mitt starkaste minne är när Napoletano vann som jag var involverad i. Att få gå vid huvudet på hästen förbi E-läktaren var obeskrivbart. Vilken känsla! Andra minnen är förstås när Ego Boy vann och duellen mellan Copiad och Pine Chip glömmer man aldrig.

ARTIKELN HANDLAR OM