Edlund: Loppet hade allt

Edlunds krönika

TRAV

Utslagsgivande tempo.

Massor av positionsändringar.

Orebro Int’l hade allt.

Jag ska villigt erkänna att Örebrotravet inte tillhört någon av mina favoritbanor. Och då är det inte den närkingska dialekten eller örebroare i sig som jag avser. Nä, loppen i Örebro har en tendens att likna speedway. Den som kommer till spets har ofta en enorm fördel eftersom upploppet är ett av de kortaste i landet med sina 175 meter. I går vanns till exempel fem av sju lopp av den tidiga ledaren.

Men de färglösa loppen uppvägdes av all dramatik som V75-7, Orebro Int’l, hade.

Som alltid med långlopp (3140 meter) med flera startvolter och hög prissumma hände det massor. Gårdagens var inget undantag.

När mållinjen passerades var Juggle Face först. Lutfi Kolgjini satsade tufft från 40 meters tillägg i starten men fick nej när han utmanade om spets. Efter ett tag i andra ytter tvingades han göra grovjobbet i tredjespår under loppets slutfas. Trots att tuffingar som Wellino Boko och Quarcio du Chene fick bättre lopp var Juggle Face ohotad.

En mycket värdig vinnare. Och här har onekligen Örebrotravet hittat rätt form för sitt storlopp.

Stressad favorit

Annars var det mycket spets och slut som gällde. När favoriten Staro Allentown agerade stressat och galopperade bort sina möjligheter före start av V75-1 lade Erik

Adielsson om taktiken och körde till ledningen med Steel Pepper. Som vann säkert. Jag får för mig att Lord Mirabelle (V75-2) är en utpräglad spetshäst. När han väl fick den positionen tidigt i loppet kändes favoritpengarna aldrig i fara. Här gjorde betrodde Gitano, som såldes på auktion i fjol för drygt två miljoner kronor, sin andra start för Åke Svanstedt. Gitano galopperade flera gånger och var inte alls i balans.

Åke Svanstedt fortsätter att dominera på V75. I går tog han tre tränarseger varav två som kusk. Svanstedt körde resolut till spets med Sven Olof i V75-4. Sen såg han bara till att bevaka så att favoriten Art on Line inte fick fritt fram från hans rygg.

Peter Ingves fick chansen bakom Cleo Nalan i V75-5. Ingves körde offensivt och synade ledande favoriten, Judas Julia, varvet från mål. Kort därefter galopperade Jodas Julia och Cleo Nalan drog till spets och

var sedan ohotad.

Svanstedt hade sedan en hel del tur i sjätte avdelningen bakom Dreamalittledream. Ekipaget var på fjärde plats i första kurvan

när alla hästar framför galopperade.

Dreamalittledream fick kommandot gratis och vann stabilt.

Stig H har problem

Stig H Johansson har problem med Nu Pagadi. Hästen är vacker som få och kapacitetsmässigt är det inte många som slår honom, men i går fungerade han inte alls utan galopperade dubbelt. Jag får en känsla av att Nu Pagadi är svag både fysiskt och på det mentala planet. Ingen lätt kombination att hantera.

Nu dominerade i stället Rakas loppet frånstart till mål. All heder till Per Lennartsson som utvecklat Rakas från en medhängare till en häst som numera kan vinna lopp på egen hand.

Däremot är jag osäker om Rakas platsar i Elitloppet. Som jag ser det är Reven d’Amour närmare en startplats.

ARTIKELN HANDLAR OM