Micke Nybrink: Erik, bli ännu argare nästa gång

Expertens krönika

TRAV

Tänk om kuskarna kunde vara lite ­argare.

Tänk om påhoppen vore fler.

Tänk om Elitloppet gick före Oslo Grand Prix.

Tänk om Yarrah Boko vinner.

Erik Adielsson blev lite irriterad i lördags i Örebro. Efter att ha kört ­galopp med Stig H Johanssons stjärna Nu Pagadi i guldloppet dök tv­reportern Jan-Olof Molin upp, körde micken upp under näsan på ­honom och undrade lite hurtigt hur det kändes.

”Vad tror du? Du får ställa en bättre fråga om du ska få något vettigt svar”, fräste Adielsson åt Molin. Frågan formulerades om och en tandgnisslande Adielsson bet ihop och svarade surt att hästen inte kändes bra, att han drog ett bakben.

Får skapa dramatiken vid sidan av

Adielsson skrev efteråt på Twitter att han hade dåligt samvete och ångrade sitt tonfall. Gör inte det, Erik, bli ännu ­argare nästa gång istället. Räkna ­aldrig till tio. Gapa och skrik, vråla ut din frustration över att det gick åt helvete med den fina hästen. Fuck Molle, han är stenhård och tycker bara att det är kul när ni visar känslor.

Travet i tv lyfter när kuskar och ­tränare tappar kontrollen. Det är inte ofta, alla är sönderintervjuade och så ­blasé att de står och tänker på annat när de ­intervjuas. Därför är det en reporters jobb att göra sig lite halvkorkad och ­provocera er. Klart att ­Molin insåg att det kändes pissigt men han ville ju bara få dig att reagera. 

Över huvud taget behövs det mer tjafs på våra travbanor. Mer skitsnack om konkurrenter, fler påhopp och slag under bältet. Eftersom loppen numera är så kliniska får vi skapa dramatiken vid sidan av.

Hoppas inte trion avslöjas i Oslo

Annars pratar vi bara om Elitloppet nu. Tyvärr ligger Oslo Grand Prix före i kalendern. På söndag körs loppet och det är det bästa vi sett i år. Tyvärr startar Rapide ­Lebel, Arch Madness och Define The World redan då. Vi kan bara hoppas att den högoktaniga men samtidigt svårbedömda, elitloppsklara trion presterar, att de inte avslöjas reda nu. Vi vill ha dem på piedestal även efter loppet, inte som floppar och kanonmat.

Björn Goop kör Arch Madness, både i Oslo och på Solvalla, och det är förstås ett genidrag av den ­amerikanska ­ägaren. Det är 20 meter. Men för oss som älskar trav är det inte lika kul. Det är häftigare med en jänkare i vagnen, en sån där som ligger ner och bara kör, som inte hört ­talas om att ”In Sweden vi drive tjugotvå the first varv with Björn Goop in spets”.

Oslo Grand Prix blir ändå en höjdare. Visst, det är lite som oxfilé till förrätt – men som travälskare är man i himlen. Vem som vinner? Säger så här: glöm inte Yarrah ­Bokos insats i Olympiatravet.

FAKTA

Veckans tips

1. 7 Alfas Domino (Solvalla, V64-5)

Rysligt vass utan skor ­senast, flög fram. Varning.

2. 1 Lafayette Sas (Solvalla, V64-4)

Håller toppform. Får fin resa och kan överraska.

3. 5 Alvena Nonstop (Solvalla, V64-6)

Bra hela tiden nu. Kan mycket väl slå till. Luring.

ARTIKELN HANDLAR OM