– Den med mest potential i stallet

TRAV

Målet är det danska travderbyt.

Peter Untersteiner har höga tankar om Pure Vacation som på onsdagen gästar Solvalla.

– Det är den fyraåring som har mest potential i stallet, säger Halmstadtränaren inför V64-spelet.

Foto: kanal75
Peter Untersteiner.

Peter Untersteiner, 50, är en av landets travtränare med fler än 100 hästar på träningslistan. I dag finns 106 hästar i stallen på Halmstadtravet.

– Min ambition är att driva storstall och ligga runt 100 hästar. Det har jag gjort i 15 år och jag hoppas kunna fortsätta så länge det fungerar och jag orkar. Men samtidigt är det efterfrågan som styr. Jag ska i alla fall inte ha fler hästar.

– Vi har ett mycket välorganiserat team och bra rutiner. För mig är det allra viktigaste att det aldrig blir någon stress med hästarna.

Cyklar på fem minuter

Peter Untersteiner har ingen egen gård utan är mycket nöjd med det som Halmstadtravet erbjuder.

– Jag bor bara fem minuter med cykel från banan och det är ett stort plus. Banan ligger på landet och jag känner inget behov av någon egen camp. Jag har tillgång till 32 hagar, sandbana, en lätt och en tung rakbana, skogsslinga, backe och en av världens finaste tränings- och tävlingsbanor.

Året har börjat med 23 segrar och nästan 1,8 miljoner kronor inkört till stallet.

– Det är väl okej, men det ska bli bättre. Vi har mest varit med i vardagstravet så här långt och de stora pengarna finns på V75 och i unghästloppen.

Siktar på danska derbyt

En häst som Peter Untersteiner hopps mycket på i år är 5 Pure Vacation (V64-4) som gick till vintervila och uppträning med fyra raka segrar.

– Det är roligt att ha en bra dansk häst i stallet, vi har nära till Danmark och det är mycket pengar att köra om där. I derbyt handlar det om en miljon och det finna bara cirka 700 hästar i årgången.

Det är också det danska derbyt i slutet av augusti som är det stora målet för Pure Vacation.

– Det var därför han fick ett uppehåll nu i vinter. Man kan inte tävla hela vintern om man ska vara på topp i augusti, säger Peter Untersteiner.

I årsdebuten senast blev Pure Vacation sexa efter en tung resa.

– Det blev lite för tufft utvändigt om ledaren och högt tempo, 1.14,5 första varvet. Han var slagen in på upploppet men höll godkänt. Han har säkert gått fram med det loppet i kroppen och han känns som han ska. Han går mest backträning.

Spår fem i voltstart?

– Det blir ingen snabb start, men jag tror att han reder ut det. Han går fortfarande med järnskor runt om och vi gör inga ändringar.

Sol och skidor i Italien

Hästen heter Vacation, när hade du semester senast?

– Jag har faktiskt haft två redan i år. Först var vi och åkte skidor en vecka i Italien i februari. Det var helt underbart med blå himmel och sol hela tiden och det gav en enorm kick och massor av energi. Sedan var jag över till England för allra första gången i påsk. Jag hälsade bland annat på Hans Adielsson, som ju tränat galopphästar där, och så var jag på fotboll, vi såg Chelsea-West Ham. Det var häftigt och smockat med folk.

Förutom Pure Vacation har Peter Untersteiner ytterligare två hästar till start inom V64-spelet.

7 Wiss Time To Go (V64-3)?

– Hon känns lite uppåt, men det fattas kanske lite ork i henne fortfarande. Hon ska gå barfota runt för allra första gången och det är intressant.

11 Wiss Rambo (V64-6)?

– Det här är en riktig glänsare, Halmstadtravet Nu Pagadi. Han har väldigt fin uppsyn och utstrålning. Han har till och från problem med fräschören men kändes smidig och fin i dag (måndag) i ett sandjobb. Jag tror formen är på G. För en gångs skull har han kunnat tävla ganska regelbundet och jag tror att han gör ett bra lopp. Jag hoppas på lite tempo där framme och då kan han blåsa ner många till slut.

Peter Untersteiner syns på Solvalla en eller ett par onsdagar i månaden.

– Det fungerar väldigt smidigt. Jag flyger från Ängelholm vid fyratiden och sedan tar jag en promenad från Bromma till banan. Sedan sover jag i hästbussen hem.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM