Maria, 44: Så ska vi slå proffsen på V75

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
TRAV

Efter segern i årsdebuten.

På torsdag jagar amatörhästen G.H.Nemo andra raka segern – i V75 på Åbytravet.

– Jag tror inte han kan vinna, men bland de tre är inte omöjligt, säger tränaren Maria C Karlsson.

Femårige G.H.Nemo inledde karriären 2008 som tvååring då han gjorde två starter och tjänade 45 000 kronor. Hästen utvecklades fint till treåringssäsongen då han sprang in över 370 000 kronor men det var som fyraåring det stora genombrottet kom.

Derbyfyra

Amatörhästen vann fem av 16 lopp under 2010 och var bland annat fyra i Derbyt på Jägersro. Maria C Karlssons häst sprang under året in nästan en miljon kronor och blev folkkär efter genombrottet.

Hästen tränas av Maria C Karlsson och hennes sambo Stefan Pettersson som har fem hästar i träning. Den stora stjärnan i stallet är så klart G.H.Nemo och i årsdebuten i förra veckan blev det seger för hästen efter en rykande avslutning. G.H.Nemo satt placerad långt bak i fältet och loppet kördes i ett lågt tempo. Men trots det kunde amatörhästen spurta till en säker seger och tränarparet var mycket nöjda med hästens årsdebut.

– Vi var väldigt nöjda. Vi vet att vi har en bra häst men jag trodde inte att han skulle leverera en så bra avslutning direkt, det var sjutton vad han sköt till. Det var riktigt, riktigt bra. Han har inte gått så tuffa jobb, han är mycket tränad men inte så hårt, säger Maria C Karlsson.

Hur har han skött träningen efter senaste loppet?

– Han gick intervaller igår (måndag) och såg fin ut. Han verkar vara pigg och fin och på väg uppåt i form.

”Lite synd”

G.H.Nemo startar i V75-6 på Åbytravet med 150 000 kronor i förstapris. I årsdebuten kördes hästen av Axevallas Håkan K Persson, men på torsdag är hästens förstekusk Jörgen Westholm tillbaka i vagnen efter en avstängning. Hästen lottades till spår tio – vilket bekymrar tränaren.

– Det var lite synd när man har en startsnabb häst. Men jag tror han behöver något lopp till för att vara riktigt i toppform så det behöver inte vara fel. Han har inte varit ute på 1 600 meter efter tvååringssäsongen så det blir spännande att se hur fort han kan gå. Vi har ett bra samarbete med Jörgen Westholm så han är förstekusk på hästen. Jag gillar Håkan K, han är bra med hästarna så det är ett bra andraval.

Vad tror du om chanserna?

– Jag tror inte att han kan vinna ett sådant här lopp. Fredrik har en bra häst, den har jag alltid gillat. Det är många andra bra hästar med också men kommer han iväg hyfsat och det blir ett bra tempo så kan han vara bland de tre.

Hur matchar man en sådan här häst som femåring?

– Jag vet inte ärligt talat. Förra året var så många årgångslopp som man drömde om men nu vet jag inte vad vi drömmer om. Jag hoppas han får vara frisk och fräsch och tävla hela året, säger Maria C Karlsson till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM