Stjärntränaren: Hon vinner tio lopp av tio

Örjan Kihström och Roger Walmann firar segern med Tamla Celeber. På torsdag kan det bli ny storloppsseger.
TRAV

Han har inte vunnit ett enda V75-lopp hittills i år.

På torsdag ska Roger Walmann bryta den negativa sviten med Tamla Celeber på Åby – och tränaren är inte orolig.

– Hon vinner tio lopp av tio om hon är fräsch, säger han till Trav365.

Roger Walmanns nya stjärnsto Tamla Celeber har haft en strålande karriär hittills. Hon har vunnit 12 av de 14 starterna och tjänat över tre miljoner kronor. Förra året, som treåring, sopade hon banan med konkurrenterna i storloppen och vann bland annat E3-finalen och Oaks. Under 2011 har stoet startat två gånger och vunnit båda loppen. Senast i kvalet till Drottning Silvias Pokal som hästen vann mycket lätt.

Kan vinna 100 000 euro

På torsdag avgörs finalen i storloppet, då Åby kör en extra V75-omgång. Tamla Celeber blir stor, stor favorit. Och tränaren Roger Walmann andas stor optimism inför uppgiften som kan ge 100 000 euro till på kontot.

– Det har varit bra mellan starterna och allt såg bra ut från sidan senast. Alla parter är nöjda, säger Walmann och fortsätter:

– Det är ett nytt lopp och jag har respekt för alla andra. Men som jag har sagt till alla, jag kan inte åka till Åby med Tamla utan att tro att hon ska vinna. När man har en sådan här häst måste man det, annars kan man lägga av. Hästen kan förlora, det kan alla, men hon har ju inte gjort det på ett tag nu och som det känns i nuläget gör hon inte det på torsdag heller.

”Vinner tio av tio...”

Tamla Celeber fick bara ett lopp i kroppen innan kvalet, ett upplägg som verkar ha passat perfekt.

– Det var en chansning, men det har blivit jättebra. Jag frågade Örjan (Kihlström) och vi var överens om att det skulle räcka med ett lopp.

– Jag frågade honom efter värmningen till kvalet om vi skulle rycka alla skor, men han tyckte in det behövdes, och det var ju rätt bedömt. Nu blir det barfota runt om, om banan tillåter, meddelar Walmann.

Ger barfota en stor effekt på Tamla?

– Jag tror det är rätt hyfsad skillnad. Det finns ju de som har ett större behov av barfota än henne och hon blir inte 40 meter bättre på något vis. Men hon har en gång som passar för barfotakörning. Vi körde så två gånger i fjol och det klaffade bra, hon vann ju lätt i Oaks på den balansen.

Hästen blir jättefavorit på torsdag. Om loppet körs tio gånger om, hur många gånger vinner Tamla Celeber då?

– Nio i alla fall, ha ha.

Bara nio?

– Hon vinner tio av tio – om hon är fräsch. Men kör man tio lopp så kanske hon inte är fräsch i alla...

– Det är dumt att säga att någon är tvungen att vinna. Jag har förlorat med lika stora favoriter förr. Men som sagt, man kan inte vara pessimist.

”Väldigt dåligt”

Om man bortser från Tamla Celebers framgångar har Stall Walmann börjat 2011 svagt.

– Det har varit väldigt dåligt. Det finns flera förklaringar till det. Några hästar har underpresterat och vi har inte haft någon riktig tur i loppen. Sen är vi i ett rejält generationsskifte. Vi har väldigt mycket unghästar och bara några starthästar. Men det är ingen hemlighet att det gått väldigt dåligt, säger Roger Walmann.

Är det på väg uppåt nu?

– Hästarna är klart mer på gång nu. Jag ska nog klara mig, säger tränaren med ett skratt och fortsätter:

– Man måste kunna ta motgångar, annars är det bara att lägga av. Men året är inte slut än. Vi brukar köra in 70 procent av pengarna från midsommar och till årets slut.

Stallet har ingen V75-seger hittills i år. Är det något som du tänker på inför Tamla Celebers start på Åby?

– Nej, jag tänker inte på det. Absolut inte. Jag gör ingen skillnad på Tamla eller någon annan häst. Jag går in för alla lopp på samma sätt, oavsett om det är V65, ett vanligt lopp eller V75.

– Sen kör jag inte själv heller, då kanske det hade varit sämre, säger Roger Walmann.

ARTIKELN HANDLAR OM