Elitloppskuskens lön: 8 000 kronor

Foto: ALN
TRAV

Han jobbar sju dagar i veckan – tio timmar om dagen och tjänar 8 000 kronor i månaden.

Nu berättar Ralf Karlstedt, 49, om det tuffa livet som travtränare, kärleken för hästarna och Elitloppsdrömmarna.

– Det är tufft, men hästarna är som ett gift, säger Karlstedt.

49-årige Ralf Karlstedt har jobbat med travhästar i över 35 år och driver en liten tränarrörelse på Mantorps travbana där han har hand om 16 hästar. Karlstedt har plockat fram femårige Prince Tagg och tränat och kört honom under hela karriären. Hästen inledde karriären på ett okej sätt – men har under det senaste året exploderat i utvecklingen och om två veckor startar sagohästen i Elitloppet på Solvalla med tre miljoner kronor i förstapris.

Karlstedt kommer själv köra sin häst i Elitloppet och får möta några av världens bästa hästar, kuskar och tränare. Ofattbart stort för en travtränare som i alla år jobbat i skuggan av de stora namnen.

”Är en livsstil”

Ralf Karlstedt har trots allt slit under sina år som travtränare inte blivit rik på travsporten – snarare tvärtom.

Under 2009 hade Mantorpstränaren en taxerad inkomst på 101 000 kronor vilket motsvarar ungefär 8 000 kronor i månaden. Extremt lite pengar då Karlstedt jobbar sju dagar i veckan – tio timmar om dagen och inte haft semester på fem år.

– Det är inte bara ett arbete det här utan också en livsstil. Om man väljer att hålla på det här så blir det som ett gift och man blir nästan fanatisk och hästarna är det enda som gäller. Man kan inte slå igen dörren på fredagen och komma tillbaka på måndagen, så fungerar det inte. Hästarna ska alltid ha sitt och det är mycket jobb, säger Ralf Karlstedt.

Hur klarar du dig rent ekonomiskt?

– Ja, det undrar jag också. Det är inte lätt men på något konstigt sätt går det. Jag har haft en sambo som dragit in sina pengar på sitt håll då hon jobbat i industrin. Men när man jobbar med hästarna så går det inga pengar till resor eller restaurangbesök. Man gör inte av med så mycket pengar. Sen har det gått lite bättre de senaste åren, då är det lättare att jobba.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– På vardagarna är jag i stallet halv sju och då släpper man ut hästarna i hagen och mockar skit. Sen tar man lite frukost och kör sen hästar i några timmar. Sen ska hästarna ha vatten och mat i hagarna och sen skor man lite hästar och håller på med lite småplock. Normalt sett är man klar i stallet runt fem-halv sex på kvällarna men när man kommer hem så sätter man sig oftast i soffan och så händer ingenting, så då kan man lika gärna vara i stallet. På helgerna jobbar man inte lika mycket men man har det alltid över sig och jobbar varje dag.

Du har inte haft en enda semesterdag på fem år, hur orkar du?

– Det är tjusningen med hästarna helt enkelt och tävlingen som grädde på moset. Om man får ett resultat av det man jobbat för så känner man tillfredsställelse. Det känns skönt helt enkelt.

Varför tar du aldrig ledigt?

– Som liten tränare måste man anställa någon om man ska åka bort och det kostar. Det är inte lätt att få det att gå ihop ekonomiskt och det är kämpigt som fasen. Sen har det blivit värre de senaste åren då hästägare försvunnit och det blir mindre hästar och allt blir dyrare.

Tar semester – vid Elitloppsseger

Om Prince Tagg skulle vinna Elitloppet tjänar hästen tre miljoner kronor till sina ägare. Av de pengarna får Ralf Karlstedt tio procent, det vill säga 300 000 kronor. Och skulle de vinna Elitloppet kommer Karlstedt unna sig en välförtjänt semester.

– Det är väl inte omöjligt att det skulle bli något sådant. Jag går inte och längtar efter det direkt, men ibland känns det som att man skulle vilja vara ledig några dagar. Då det är som värst här hemma på vintern skulle man kunna åka iväg till värmen.

Hur mår Prince Tagg för dagen?

– Han är lika lat som vanligt, så det är svårt att säga. Men han går sina vanliga jobb och allt fungerar precis som vanligt. Jag utgår från att det är bra för han känns fräsch och fin. Det går inte att toppa en sådan här häst, det är bara att hålla igång honom som vanligt och hoppas att han håller sig frisk.

Är du orolig över att han ska bli sjuk till Elitloppet?

– Nej, vi får inte bli hysteriska. Vi kör som vi brukar. Vi har haft förkylda hästar förut och även nu har vi några stycken. Men han har alltid klarat sig men vi försöker undvika kontakt mellan hästarna, säger Ralf Karlstedt till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM