Fick 4,5 års fängelse – nu överklagar han

TRAV

Storhästägaren Kurt Wijkström dömdes i början av april till 4,5 års fängelse och tio års näringsförbud efter att ha lurat till sig miljoner genom falska momsredovisningar.

Nu överklagar Wijkström straffet.

Trav365 avslöjade i början av mars att den kände hästägaren Kurt Wijkström misstänktes för grovt skattebrott. I december åtalades han och i förhören ska han ha erkänt brottet.

I början av april kom straffet. Kurt Wijkström dömdes till 4,5 år fängelse och tio års näringsförbud för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll.

I förhören har Wijkström berättat att han vid det första tillfället av misstag redovisat för stora inköp och upptäckte då att han utan kontroll fått ingående mervärdesskatt ersatt.

Eftersom han var i ett pressat ekonomiskt läge på grund av dåliga hästaffärer fortsatte han att redovisa felaktiga mervärdesskattebelopp.

”För sträng påföljd”

Nu överklagar storhästägaren, som har köpt hästar för mångmiljonbelopp på landets hästauktioner, straffet, det skriver nyhetsbyrån Siren.

Wijkström yrkar att hovrätten stryker åtalspunkten skattebrott och bestämmer en betydligt kortare påföljd.

”Kurt Wijkström, som påförts skattetillägg, menar att åtalet för skattebrott inte kan prövas i sak på grund av förbudet mot dubbelbestraffning. Under alla förhållanden menar han att tingsrätten utdömt  en för sträng påföljd och ett för långt näringsförbud med hänsyn till samtliga omständigheter vid gärningarna”, står det i överklagan som lämnats in till Göta Hovrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM