Han är Stig H:s sista chans till Elitloppet

Foto: Kanal 75
TRAV

Stig H Johansson har missat Elitloppet en gång på 20 år som tränare.

I år ser han ut att missa miljonloppet igen – om inte hans V75-häst E.L. Mikko blir aktuell.

– Jag vill inte binda mig och säga att det inte blir Elitloppet med honom, säger Johansson.

På lördag gör den kanadensiske hästen E.L.Mikko debut för Stig H Johansson.

Hästen kom från Finland till Johansson i början av året och har tränat på sedan dess. Enligt Johansson är det här en riktig fin häst som hade fina framgångar som treåring i USA. Hästen blev tvåa i både Kentucky Futurity och World Trotting Derby och sprang in över 2 miljoner kronor som treåring.

”Tränar bra”

På lördag ställs han bland annat mot Stefan Hultmans Marshland i gulddivisionen i V75-3.

– Det är en fin häst det tror jag mig veta efter att ha haft honom ett tag och efter det jag har hört från Finland. Det är ändå första starten på väldigt länge och första starten för oss det finns frågetecken. Han tränar bra och känns som en fin häst, säger Johansson.

”Vore inte bra”

I hästen var aktuell för Elitloppet i fjol när han tränades i Finland, men kretsen kring hästen tvingades tacka nej på grund av en skada.

I år är Stig H är tveksam till att ta ut hästen i Elitloppet.

– Om han nu skulle göra ett kanonlopp och sedan få som belöning att starta i Elitloppet med två tuffa heat. Det tror jag inte vore så bra för hästen.

Det kan inte bli aktuellt?

– Jag kan inte tänka mig det, men jag vill inte binda mig och säga att det inte blir Elitloppet med honom. Känslan är att han inte ska vara med i Elitloppet i år.

Om inte E.L.Mikko startar i storloppet ser det ut som om Stig H Johansson missar Elitloppet. Det är i så fall andra gången de senaste 20 åren som mästertränaren missar loppet.

– Jag tycker inte att jag har någon häst som kan vara med i Elitloppet. Nu Pagadi är inte i ordning och Wellino Boko ska inte vara med. Jag har inte så mycket mer att välja på, konstaterar han.

Hur känns det att missa Elitloppet?

– Jag tycker inte att det är något konstigt. Jag har varit med i en del Elitlopp och jag vill inte tjata med någon häst bara för att få vara med. Det känns inte aktuellt.

– Jag får vara nöjd med att ha haft hästar till start så pass många gånger.

FAKTA

Stig H om chanserna:

E.L.Mikko är inte lättbedömd för mig heller. Varit borta länge och första starten för mig. En kanonhäst som varit skör. Vi kör från början. Får gärna gå i spets nu.

Betyg:

Läs mer om Stig H Johanssons chanser i hans krönika här.

ARTIKELN HANDLAR OM