Tarzan: Det är inte säkert att han vinner

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Tre starter – tre galopper.

De senaste fem veckorna har varit mörka och bekymmersamma för Stefan Melander och Iceland.

På onsdag jagar hästen seger på Solvalla – och en Elitloppsbiljett.

– Det är väldigt svårbedömt, men jag tror att han har ganska bra form, säger ”Tarzan”.

I maj 2010 vann Stefan ”Tarzan” Melanders Iceland Elitloppet på Solvalla inför 30 000 skrikande och jublande travfans. I år är det inte lika muntra miner hos Melander och hans personal då Iceland gjort bort sig med galopp i tre raka starter. Iceland har inte travat felfritt i ett helt lopp sedan den 30:e mars på Solvalla då han slutade tvåa.

”Inte världens viktigaste lopp”

I den senaste starten galopperade Iceland direkt från start i miljonloppet Finlandia Ajo – men avslutade sedan strålande till ett femtepris. På onsdag startar Iceland i V64-5 på Solvalla med 100 000 kronor i förstapris och han gör det som trolig favorit. Men efter den senaste tidens galoppfiaskon ligger Melander lågt.

– Det är inte världens viktigaste lopp, jag tycker inte det. Det får gå som det gör och det är väldigt svårbedömt. Jag tror att han har ganska bra form för han visade ganska hög klass i loppet i Finland där han tappade mycket på galopp men gick bra sen. Det var inga duvungar han mötte där så det är nog ingen större fara med honom, säger Melander.

Vad tror du om segerchansen?

– Det vet jag inte. Jag har inte tittat så noga men jag vet i alla fall att det inte är några dåliga hästar med i loppet. Det är säkert hästar i det här loppet som duger för att vara med i Elitloppet, så jag är inte säker att han vinner även om han sköter sig.

”Visat att han kan vinna”

Om mindre än två veckor avgörs Elitloppet och efter förra årets succé vill Melander försvara titeln. Men än så länge har Iceland inte fått någon inbjudan – och tränaren är osäker på framtiden.

– Han vann ju i fjol så han har visat att han kan vinna, sen får vi se om han startar i år. Jag har inte tänkt så mycket på det, vi får se hur hästen verkar. Det är ingen idé att tänka på det, säger Stefan Melander till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM