Nobbar studentfirandet – åker och kör travlopp

Foto: PRIVAT
Markus Niklasson.
TRAV

På fredag tar 18-årige Markus Niklasson studenten.

Det firar han med att köra ett travlopp på Vaggeryd.

– Det är lopp jag vill köra, då tycker jag ingenting ska få stå i vägen, säger Niklasson.

För de flesta ungdomar brukar studenten vara något stort och oförglömligt. Varje år tar tusentals 18- och 19-åringar studenten och i år är det dags för Göteborgaren Markus Niklasson att ta klivet ut i vuxenvärlden och arbetslivet.

”Ingenting ska få stå i vägen”

Men Niklasson firar inte studenten som sina klasskompisar. När polarna drar iväg på fest åker han till Vaggeryd och kör travlopp. Niklasson har under de senaste tre åren gått på Åbys travgymnasium och när eleverna på fredag gör sin sista skoldag har Niklasson en uppsittning på Vaggeryd. Han ska köra det åttaåriga stoet Zamba Mic i lopp tre och det var aldrig något tvivel om att åka och köra – trots den stora dagen.

– Nej, det är det här jag vill hålla på med och jag vill köra mycket lopp och då tycker jag ingenting ska få stå i vägen. De andra ska ut och festa men det spelar ingen roll, jag vill köra lopp och tycker det är kul, säger Markus Niklasson.

Vad säger dina klasskamrater?

– Vissa förstår varför jag gör det. De vet hur mycket jag engagerar mig i det här men många tycker det är tråkigt att jag inte är med.

Vad tror du om segerchanserna? Jag hoppas att det är en toppchans då du åker på studentdagen.

– Ha ha, det ser lite mörkt ut på papperet. Men jag kvalade hästen och det var en jättetrevlig häst. Det ska bli kul att köra igen men vi kanske i bästa fall kan vara femma-sexa.

Vad ska du göra efter gymnasiet?

– Jag söker jobb för fullt. Jag har något på gång men det är inget som är bestämt. Alla kontakter jag har angående löpkörning finns runt omkring västkusten så jag vill hålla mig här. Det är löpkörningen jag brinner för och då jag är i början av karriären får jag ta varje chans jag får och försöka jobba mig uppåt, säger Markus Niklasson till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM