Sportchefen: Hoppas på nytt publikrekord

Foto: Paul Hansen/Kanal75
TRAV

Det blir kunglig glans på Gävletravet på lördag.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel är på plats i samband med den första upplagan av H.K.H. Prins Daniels lopp.

Prinsen - som själv ägt travhäst tidigare - är prisutdelare i sitt eget lopp som har samlat ett kanongäng.

– Det här är väldigt stort och vi hoppas nå en publik på 10 000 personer, säger Johan Lindberg, sportchef för Trav Gävleborg.

Det blir en historisk dag för Gävletravet när man på lördag tar emot kungliga högheter. I H.K.H. Prins Daniels lopp (gulddivisionen) möts flera av Sveriges bästa hästar. Redan elitloppsklara Brioni ska ta sig an travdrottningen Viola Silas, uppstickaren Oracle, Stig H Johanssons älsklingshäst Wellino Boko, samt Peter "Foppa" Forsbergs Real de Rabut. Förstapriset är 500 000 kronor.

– Det blev ett väldigt bra lopp och det är jättekul att Viola Silas kommer. Det ska bli spännande att se henne i första starten mot elithästarna, säger Johan Lindberg.

Prinsen - framgångsrik hästägare

H.K.H. Prins Daniels lopp är ett årligt återkommande travlopp som nu körs för första gången. Prins Daniel, som är bördig från länet, kommer själv att överlämna hederspris och vandringspris till segrande hästs ägare.

– Det här är såklart väldigt stort och trevligt för oss. Prins Daniel gör sitt första officiella framträdande i Ockelbo på torsdag och på lördag är han och Kronprinsessan Victoria på Gävletravet, säger Lindberg.

Prins Daniel har själv varit involverad i travet tidigare. För några år sedan var han delägare i toppstoet Sue Boko. Hon tävlade framgångsrikt för Stefan Hultman och sprang in drygt 800 000 kronor. Prins Daniel var tillsammans med Kronprinsessan Victoria på plats flera gånger på travbanan för att se hästen tävla. De var även ute på Ekerö och hälsade på henne hos Stefan Hultman vid ett par tillfällen.

– Det är lite kul att Prinsen har en bakgrund inom travet också. Han tackade med glädje ja till att vara prisutdelare och att namnge loppet, berättar Johan Lindberg.

Dras i vagn av Järvsöfaks

Prinsen och Kronprinsessan får också träffa en annan kunglighet på lördag. I invigningsceremonin ska de åka med i en vagn som dras av kallblodskungen Järvsöfaks.

– Invigningen blir i det uppehåll vi har mellan lopp fyra och fem. Klockan fem i två kommer de att göra entré på banan och Järvsöfaks kommer att dra Prinsen och Kronprinsessan i en Victoriavagn. Jag hoppas att många kommer för att se invigningsceremonin. Då får de också se alla detaljer i den, säger Lindberg.

Sportchefen tror och hoppas att publikrekordet ryker all världens väg.

– Det är ett minne blott på lördag eftermiddag. Vi hoppas på 10 000 personer vilket gott och väl är en bra bit över den högsta noteringen i modern tid.

Maffigt hederspris

Hederspriset i H.K.H. Prins Daniels lopp är något alldeles extra. Det är tillverkat av konstnären Gunnar Cyrén i Gävle som är världskänd inom glaskonst. Han har bland annat gjort Nobelservisen.

– Han har tagit fram ett vandringspris i glas och silver som väger 17 kilo. Det jäkligt maffigt och måste vinnas tre gånger av samma hästägare för att bli ständig egendom. Minnespriset blir en mindre kopia av det, säger Johan Lindberg.

Kändislopp med Almenäs, Brolin - och kanske ”Foppa”

Förutom kungligheter och travsport av hög klass blir det även ett kändislopp under dagen. Det körs till förmån för Kronprinsessan Victorias fond. Fonden har kommit till stånd i syfte att ge extra stöd till fritid och rekreation för barn med kroniska sjukdomar och olika funktionshinder.

– Tomas Brolin och Jessica Almenäs är klara för kändisloppet. Det blir tävling i dubbelsulky och Brolin ska köra ihop med Erik Adielsson. Jessica Almenäs kommer upp och kör innan hon sticker ner till Vinnarfesten i Stockholm.

– Sedan kommer silvermedaljören från hockey-VM Jakob Silfverberg att vara med också. Jag hoppas också att Peter Forsberg kan vara med. "Foppa" har ju sin häst Real de Rabut till start och det vore kul att ha med honom i kändisloppet.

Skänker arvoden - utmanar kuskarna

Konferencier under dagen är TV4-reportern Åsa Elmroth, samt Pär Johansson från Glada Hudikteatern.

– Både Åsa och Pär skänker sina arvoden till Kronprinsessan Victorias fond. Gävletravet skänker 20 000 kronor och Erik Adielsson skänker sin körprovision på fem procent av inkörda pengar. Han utmanar också andra kuskar att göra likadant.

– Jag tror att det blir en kanondag. Just nu (läs måndag) har vi regn i Gävle och det är perfekt för banan. Vi ska jobba in lite sol i slutet av veckan för då blir banan läskigt snabb, säger en förväntansfull sportchef.

Michael Carlsson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM