TV4-experten: Är ett stort bekymmer

Foto: ALN
TRAV

100 000 kronor och en Elitloppsbiljett är vad Iceland kan fixa på onsdag.

Men då måste hästen sluta galoppera.

– Det är ett stort bekymmer, säger experten Lennart Forsgren.

Förra året vann Stefan Melanders stjärna Iceland Elitloppet på Solvalla tillsammans med kusken Johnny Takter. Normalt sett blir titelförsvararen inbjuden till Solvallas storlopp men än så länge har Iceland ingen Elitloppsplats – trots att det enbart återstår 12 dagar till loppet med tre miljoner i förstapris.

Anledningen: Massor av galopper i de senaste starterna.

Iceland har galopperat i de tre senaste starterna och skapat huvudbry hos sin tränare. Alla vet hur bra Iceland är när han fungerar – men då hästen bara galopperar får han ingen Elitloppsbiljett och Solvallas chef Tore Fyrand väntar med spänning att få se Iceland i V64-5 på onsdag. Efter fiaskostarterna måste Iceland på onsdag sköta sig och göra ett bra lopp för att få en av de sista Elitloppsplatserna.

”Skiter i om han vinner”

TV4-experten Lennart Forsgren tycker att galopperna är märkliga, men vill se hästen i Elitloppet.

– Jag skiter i om han vinner nu på onsdag, det viktiga är att han gör ett jättebra lopp för då kommer han få vara med i Elitloppet. Det är svårt att gå emot en Elitloppsvinnare och jag har svårt att se 16 hästar som är bättre än honom. Det är inget snack om att han tillhör de 16 bästa men det här med galopperna oroar, säger Forsgren.

Iceland startar från spår sex bakom startbilen på onsdag i Meadow Roads lopp med 100 000 kronor i förstapris. En seger skulle med högsta sannolikhet innebära att Iceland blir inbjuden till Elitloppet. Men Lennart Forsgren är inte säker på seger – även om hästen skulle trava hela vägen.

– Nu möter han bra hästar så det är inte givet att han bara går ut och vinner, även om han går felfritt för det är ett jättehärligt lopp. Man ska som spelare behandla honom som en jättebra häst, det är inget snack om saken. Men det stora bekymret är varför han galopperat men vi får hoppas att Stefan hittat en lösning.

Hur skulle du resonera som spelare? Vågar man spika honom efter tre raka galopper?

– Det är klart att man ska ta med hästen, det tycker jag. Han har bättre utgångsläge än värsta motståndaren Year In Review så jag tycker han ska ha chans. Det är Calamara Donna, Excallibur, Iceland och Year In Review som höjer sig över mängden i det här loppet.

”Inte psykiskt”

Tränaren Stefan Melander har ingen förklaring till galopperna – men Lennart Forsgren tror inte att det sitter i huvudet på hästen.

– Ne, det tror jag inte. Det här är en jävla fin häst. Varför ska det sätta sig på psyket? Det har jag svårt att tro. Jag hoppas att han går felfritt och gör ett bra lopp på onsdag, säger Lennart Forsgren till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM