Experten: Det var självmordstaktik

TRAV

Rapide Lebel och Eric Raffin förlorade som tunga favoriter i Oslo Grand Prix.

Nu får experten hård kritik av experten Anders Lindqvist.

– Det var självmordstaktik att köra sådär, men hästen var inte dålig, säger Lindqvist.

Den franske toppkusken Eric Raffin gav Rapide Lebel ett mycket tufft lopp i Oslo Grand Prix i söndags. Hästen galopperade från start och tappade ungefär 20 meter. Men trots det körde Raffin offensivt med sin häst och satte upp ett högt tempo utvändigt om ledaren. Över upploppet sprutade mjölksyran från hästens öron och av förklariga själ tröttnade Rapide Lebel sista 300 metrarna.

”Medveten om misstagen”

Efter loppet var kretsen kring hästen mycket besvikna på insatsen och hotade med att avstå Elitloppet. Men enligt Solvallas chef Tore Fyrand kommer Rapide Lebel till Solvalla men experten Anders Lindqvist är skeptisk till Eric Raffin och hans taktiska förmåga.

–Rapide Lebel var bättre än vad kusken var. Alla vet att Rapide Lebel är en fantastisk häst men jag tror att Raffin underskattade Yarrah Boko. Det var självmordstaktik att köra sådär och det var inte många meter han körde bra. Hästens insats var inget att säga om, men ibland måste man få lite hjälp av kusken. Det var en av de sämre kuskinsatser jag sett av Raffin. Han har en offensiv körstil men han var nog medveten om misstagen själv också. Både han och Jos Verbeeck verkade inte i balans, de måste haft en turbulent flygresa, säger Anders Lindqvist.

Vad tror du om hästens chanser i Elitloppet?

– Jag tror han kommer gå framåt med det här loppet kroppen och det är en grym häst. Hästen är rent ut sagt ful men det är en effektiv travare men jag tror inte att han vinner. Som det ser ut nu har Arch Madness en enorm chans. Det är en annorlunda amerikanare då han är väldigt tuff och de brände inte sönder honom som tvååring. Han har inte körts ihjäl och det är en fantastisk häst. Men min favorit om han startar är fortfarande Maharajah. Han kommer passa i Elitloppet.

Minskar Rapide Lebels chanser i Elitloppet med Eric Raffin i sulkyn?

– Raffin är inte dålig men han är ovan hur man kör i Sverige, så det handikappar honom. Han har inte den rutinen som Jean Michel Bazire skaffat sig. Men vad jag hört så har Jarmo Niskanen pratat med Raffin och då hade han kommit till insikt med att han måste köra annorlunda, säger Anders Lindqvist till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM