Persson: Vill gärna träffa Prins Daniel

Tränaren om sin stjärna Viola Silas och Prins Daniels lopp

Foto: ALN
TRAV

Viola Silas gjorde kanske sitt livs lopp senast och möter nu elithästarna för första gången.

Tränaren Fredrik Persson drömmer om att vinna H.K.H. Prins Daniels lopp - och få motta hederspris av Prins Daniel.

– Det hade varit stort. Jag vill väldigt gärna träffa Prinsen, säger Persson.

Viola Silas var uppenbart seg och ringrostig i sin årsdebut. Men i starten på Åby förra torsdagen var det helt annat klipp i hästen. Hon fick en tuff resa utvändigt om ledaren och kämpade storstilat till en motvillig knapp förlust. Tiden 1.13,2 över medeldistans skäms inte för sig och tränare Persson var lyrisk över insatsen. Direkt efter loppet tyckte han att andraplatsen kändes som en seger.

– Hästen var sanslöst bra. Det är ett av de bästa lopp hon har gjort i karriären. Frågan är om det inte rentav är det bästa, säger Fredrik Persson.

"Känns fantastiskt fin efteråt"

Han är också mycket nöjd med hur hans stjärna har tagit det tuffa loppet.

– Hon har känts fantastiskt fin efteråt. Jag körde henne lite i lördags och även lite lätt under måndagen. Det är nästan så att hon känns ännu bättre nu än inför Åby. Det var precis som att hon behövde den genomköraren, menar Persson.

Victoria och Daniel på plats

På lördag körs första upplagan av H.K.H. Prins Daniels lopp på Gävletravet. Prins Daniel är på plats tillsammans med Kronprinsessan Victoria och kommer att vara prisutdelare i loppet. De är även med under invigningen och kommer att framföras i en vagn som dras av kallblodskungen Järvsöfaks.

Finalen i gulddivisionen - med en halv miljon kronor till vinnaren - har samlat ett högintressant startfält. Där finns bland annat Brioni, Oracle, Sebastian K., Wellino Boko, Real de Rabut - och så då Viola Silas. Det blir första nappataget med den översta eliten för stjärnstoet.

– Det är såklart stor skillnad att möta de här hästarna än att springa mot kullsystrarna som hon har gjort tidigare. Men hon är så bra nu och jag tror inte att de springer ifrån henne, säger Fredrik Persson.

"Får vi ledningen kör jag där"

Viola Silas har innerspår över distansen 1609 meter. Det är något som Kalmartränaren är mycket nöjd med.

– Spår ett var det bästa vi kunde få. Då är vi på innerspår och 1609 meter är ju nära till kurvan. Vi är med där framme direkt, menar han.

Hur snabb ut är egentligen Viola Silas? Kan hon rentav hålla ledningen?

– Det känns som att hon har blivit snabbare och snabbare från start. Senast vågade jag trycka av henne lite och då öppnade hon bra. Jag tycker heller inte att det är några supersnabba hästar bredvid mig så vi får se. Det är nog inte otänkbart med ledningen och får vi den så kör jag där.

Gör du några andra ändringar i balans och utrustning?

– Det blir barfota runt om men vi skippar nog det norska huvudlaget den här gången och kör med öppet huvudlag.

Hur skulle det kännas att vinna och få motta hederspris av kungligheterna?

– Det hade varit stort. Det hade varit fantastiskt roligt och något att minnas. Jag vill väldigt gärna träffa Prins Daniel. Och Kronprinsessan Victoria också, säger Fredrik Persson och skrattar.

Michael Carlsson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM