– En vinst skulle förändra mitt liv

Foto: ALN, Irma HELLMAN
TRAV

Han är den lilla tränaren som kan vinna ett av världens största travlopp.

Ralf Karlstedt och Prince Tagg är hela Sveriges favorithäst i Elitloppet.

– Det är helt ofattbart fantastiskt, det är nog större än man drömt om, säger Karlstedt till Trav365.

49-årige Ralf Karlstedt driver en liten och anonym travrörelse på Mantorps travbana där han tränar 15 hästar. Den största stjärnan i stallet är den femårige sagohästen Prince Tagg som utvecklats från en dussinhäst till en Elitloppshäst. Om tio dagar finns Karlstedt och hans favorithäst med bakom startbilen då Elitloppet ska avgöras.

”Man är folkets ekipage”

Ralf Karlstedt har sedan barnsben varit travfrälst och den stora drömmen har alltid varit att vinna Elitloppet – en dröm som nu kan förverkligas.

– Det är helt ofattbart fantastiskt och det är nog större än man drömt om. Den högsta drömmen har alltid varit att vinna Elitloppet och jag har nog inte riktigt förstått hur stort det här är, men nu börjar jag förstå. Nu börjar man känna att man är folkets ekipage och vänner och bekanta som aldrig varit intresserade av trav tycker det här är stort. Prince Tagg är en häst tant Agda pratar om, säger Ralf Karlstedt.

 Elitloppet närmar sig, har är känslorna?

– Det är så mycket annat så jag hinner inte tänka på själva starten. Det är många som ska hit och fotografera och allt möjligt så det är fullt upp.

Är det jobbigt?

– Det är både och. Det är jättebra reklam för mig och det är roligt med uppmärksamheten. Men man känner att man inte hinner göra allt man borde göra. Men det går inte ut över hästarna, det får det inte göra. Hästarna måste få sitt och uppmärksamheten är egentligen rolig i grund och botten, men man är inte riktigt van. Jag försöker vara så tillgänglig jag kan och jag tycker jag klarar det ganska bra.

”Ingen har ringt”

Ralf Karlstedt har alltid varit en erkänt duktig travtränare men 49-åringen har alltid fått jobba med klent hästmaterial och framgångarna har inte varit speciellt stora. Under 2009 hade Karlstedt en taxerad inkomst på 100 000 kronor men en seger i Elitloppet skulle förändra tränarens liv – både privat och yrkesmässigt.

– Vinner vi så skulle jag så klart vara lycklig och glad. Sen kanske det skulle vara lite lättare att jobba ett tag, det skulle det nog vara. Yrkesmässigt vet jag inte om en seger skulle generera i mer hästar i träning, det är det man hoppas på men än så länge har ingen ringt…

Har du inte fått ett enda samtal från hästägare?

– Nej, inte ett enda. Det är märkligt men jag tror det är rätt så kärvt över lag för alla oss små. Men det är klart att man tycker någon kan ringa och höra sig för hur jag har det, men inget sådant.

Tror du att en Elitloppsseger skulle göra dig populärare som tränare?

– Jag hoppas det i alla fall men jag är inte alls säker. Det brukar alltid vara några som vill hänga med i ett framgångståg men ingen har hört av sig. Visst hoppas man att någon kan höra av sig och inte bara de där som har nioåringen som inte travar. Man vill alltid ha någon med större plånbok som satsar, säger Ralf Karlstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM