Stjärntränaren fast för dopning

Foto: KANAL75
TRAV

Travtränaren Nils Enqvist har åkt fast för dopning.

Tre av hans hästar har testats positivt vid ett oanmält besök.

–  Jag tror att alla inom travsporten, liksom jag, känner en djup förstämning med det här beskedet, säger Ulf Hörnberg på Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Svensk Travsport gjorde ett oanmält besök i travtränaren Nils Enqvists stall den 2 maj i år.

Vid besöket tog man prover på stallets hästar och nu har provsvaren kommit. Tre av hans hästar Freedom Viking, Thunderstormviking och Diamond Viking har lämnat positiva tester.

För hästarna Freedom Viking och Thunderstormviking visar analysen på förekomst av stanozolol, som är en anabol steroid. Analysen av Diamond Vikings prov visar på förekomst av den smärtstillande substansen metokarbamol.

Hittade sprutor och kanyler

I samband med utredningen påträffades sprutor och kanyler i soporna i tränarens stall. Innehållsrester i dessa har analyserats och fyra fall visar på innehåll av stanozolol.

Får inte tävla

De två hästarna, Freedom Viking och Thunderstormviking, har fått omedelbart startförbud, som sträcker sig minst två år efter att hästarna lämnat ett negativt prov avseende stanozolol.

Andra hästar som helt eller delvis ägs av Nils Enqvist och är i hans träning förbjuds att delta i tävling till dess att de lämnat negativa dopningsprover.

”Djup förstämning”

Ulf Hörnberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, ser allvarligt på händelsen.

– Jag tror att alla inom travsporten, liksom jag, känner en djup förstämning med det här beskedet. Vi har i många år testat hästar för anabola steroider, men det här är första gången vi funnit dopningssubstansen i svensk travsport och det är ytterst allvarligt, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.

Utredningen pågår just nu och efter att analysen av A-provet var positivt har Svensk Travsport låtit kontrollaboratoriet i Frankrike analysera B-proven, som också var positiva.

Travförbundet inväntar analyssvar på ytterligare två hästar som tränas av Enqvist. Nu kommer alla hästar på Nils Enqvists träningslista att dopningstestas och Svensk Travsport kommer att polisanmäla händelsen.

”Ett starkt djurskydd”

Dessutom ska man besluta om fallet ska prövas i ansvarsnämnden, travsportens första rättsinstans.

– Vi vet inte ännu hur det här har gått till, men oberoende av hur hästarna fått i sig de otillåtna medlen visar det att vårt grundläggande arbete för ett stark djurskydd fungerar. Vi tar varje år över 3 600 dopningsprov i samband med tävling, träning och uppfödning. Prov som vi låter världens främsta laboratorier analysera. Våra hästar ska tävla och träna utan otillåtna medel i kroppen, säger Ulf Hörnberg.

Nils Enqvist har bland annat tränat fram topphästen Opal Viking som haft fina framgångar utomlands.

Opal Viking var bland annat tvåa i Prix d' Amerique 2008 och sprang in över 24 miljoner innan han gick i pension ifjol.

Nils Enqvist har just nu 14 hästar på sin träningslista.

Trav365 har försökt nå Nils Enqvist för en kommentar.

FAKTA

Mer om stanozolol och metokarbamol

Stanozolol är en syntetisk anabol steroid som liknar det maskulina könshormonet testosteron. Stanozolol används illegalt för att förbättra muskeltillväxten, öka den röda blodkroppsproduktionen, öka tätheten i skelettet samt öka aptiten. Stanozolol är en dopningssubstans som används i prestationsförbättrande syfte och som saknar medicinskt användningsområde. Innehav och användning till människor eller djur är ej tillåtet.

Metokarbamol är en muskelrelaxerande substans som används för att reducera muskelsmärtor. Den muskelrelaxerande effekten uppnås genom påverkan direkt på centrala nervsystemet. Substansen ingår inte i något i Sverige registrerat läkemedel.

ARTIKELN HANDLAR OM