”Utan visum så reser han inte”

TRAV

Han fick inte se Arch Madness vinna Oslo Grand Prix på plats.

Nu kan visumproblemen göra så att hästens tränare Trond Smedshammer missar Elitloppet också.

– Har han inget visum så reser han inte, säger storloppspromotorn Klaus Koch.

Foto: aln
Trond Smedshammer.

Arch Madness imponerade stort när han vann Oslo Grand Prix i helgen. Skötaren och ägarna var på plats för att se sin stjärna vinna. Men tränaren, Trond Smedshammer, bördig från Norge, kunde inte komma. Han har inte fått något visum ännu och kan inte lämna USA innan dess.

”Mycket surt”

Enligt uppgifter till Trav365 hade Smedshammer inte fått något visum under torsdagen och nu är Elitloppet i fara för tränaren till en av förhandsfavoriterna i loppet.

– Jag har inte hört något av honom, så troligtvis har han inte fått något visum. Har han inget visum reser han inte, Trond vill inte riskera att inte komma in i USA igen, säger storloppspromotorn Klaus Koch och fortsätter:

– Han har en stor rörelse och det är högsäsong där borta.

Hur stort avbräck är det att inte tränaren är på plats?

– Hon som sköter hästen är en smart tjej, hon fixar det. Man vill ju gärna ha folk på plats och det måste ha varit mycket surt för honom att sitta i USA när hästen vann ett så stort lopp i Oslo, säger Koch.

– Men det är inte så mycket att göra. Bjerke travbana gjorde allt inför Oslo Grand Prix, de röck i alla trådar, men det gick inte. Det är amerikanska ambassaden i Oslo som ska ge visumet till honom.

Arch Madness vann Oslo Grand Prix, trodde du att han skulle vara så bra?

– Nej, det trodde jag inte. Det fanns en möjlighet att han skulle vara det, amerikanska hästar kan vara jäkligt bra. Men det var svårt att bedöma motståndet som han hade mött fram tills dess, säger Klaus Koch.

ARTIKELN HANDLAR OM