Över 80 journalister bevakar V75-loppen

TRAV

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besöker V75.

Då blir det ett stort mediapådrag på banan – hela 80 journalister kommer till Gävletravet.

– Det är säkert dubbelt så många mot för hur det brukar vara, säger sportchefen Johan Lindberg.

Gävletravet ställer till med en riktig folkfest på lördag. För första gången körs I H.K.H. Prins Daniels lopp och Prins Daniel är själv på plats för att vara prisutdelare tillsammans med Kronprinsessan Victoria.

Vinnaren av hans lopp får 500 000 kronor och får dessutom ta emot ett vandringspris av prinsen i vinnarcirkeln.

Johan Lindberg, sportchef på banan, berättar att de var Gävletravet som kom på att de vill ha ett lopp i Prins Daniels namn eftersom han är från Gävleborg.

– Vi fick ganska snabbt svaret att de tackade ja till att namnge ett lopp och sedan skickade vi en inbjudan. Det dröjde lite längre men Prins Daniel tackade även ja via hovet att komma hit till banan. Loppet kommer att köras årligen och jag hoppas att de vill komma hit varje år, det vore fantastiskt, berättar Johan Lindberg.

80-tal personer från media

På plats för att följa tävlingarna är ett stort mediauppbåd. Säkerheten är extra viktig en sådan här dag och därför har all media anmält sig långt i förväg om de ska närvara.

– Jag tror att det kommer att komma publik från hela Sverige för att se tävlingarna och kungligheterna. Det är större tryck och om jag kollar på ackrediteringslistan för pressen så är det mycket nytt folk. Det är inte bara travmedia, utan även annan media.

– Det är ett 80-tal personer från pressen som kommer hit, det är folk från hela landet. Det kommer bli trångt bland pressen, men tv-sändningen sväljer ju en hel del folk, men det är säkert dubbelt så många från pressen mot för hur det brukar vara, säger han.

”Mycket folk på plats”

För att säkerheten ska vara så bra som möjligt under dagen har Gävletravet stämt av med bland annat Säpo.

– I samråd med hovet och Säpo har vi gjort vissa saker för att säkerheten ska vara bra. Vi förväntar oss att det kommer att vara väldigt mycket folk på plats, det är inte varje dag det kommer kungligheter till travbanan. Senast var på Axevalla 2006 då Victoria kom dit, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM