Enqvist: Kommer att ta mitt straff

Foto: ALN
TRAV

NORRKÖPING. Fängelsestraff och livstids avstängning.

Det är vad Nils Enqvist riskerar efter den stora dopningsskandalen

inom travet.

– Jag är beredd att ta mitt straff, säger den kände tränarprofilen när Sportbladet träffade  honom i natt.

För första gången har anabola steroider påträffats i svensk travsport.

Tre av Nils Enqvists hästar har lämnat positiva dopningsprov och i hans stall hittades sprutor och kanyler i soporna.

Sportbladet träffade honom i villan i Kolmården utanför Norrköping och han erkänner dopningen.

– Det som har hänt är skitdumt av mig. Jag har gjort fel, jag tar på mig allt.

Hur mår du?

– Rent skit. Det som har hänt låter fruktansvärt illa, det bara blev ren skit. Jag har inte läst något på nätet vad som har skrivits, jag antar att det inte är så snälla ord.

Hur kunde det hända?

– Jag litade på en utländsk veterinär som har hjälpt mig på bra sätt tidigare, han sa att det var ett hormon mot knäproblem och som hade en karenstid på tre månader, jag är inte så kunnig på  området, jag har inte gjort något fel medvetet. De två unghästarna är inte i full träning och har inte varit aktuella för tävling förrän om ett år, jag har inte försökt förbättra någon häst i tävling.

”Testerna får visa”

Kommer fler av dina hästar påträffas dopade?

– Njae, det kan jag inte svara på, jag har ingen aning, det hoppas jag verkligen  inte. Det får testerna visa, jag vill inte kommentera  övriga hästar mer än så nu.

Har din stjärna Opal Viking också varit dopad?

– De ska ju ta tester på honom nere i Italien också och det välkomnar jag. Det är uteslutet att han varit dopad, det garanterar jag.

50-årskalas väntar

Känns det som att du kommer fortsätta med trav nu?

– Det kan jag inte svara på, det känns väldigt oklart, vi får se vad som händer. Det känns jättetomt just nu.

Varför har du inte svarat i telefon på hela dagen?

– Det har varit så stressigt, jag fyller 50 år på söndag och ska ha stort kalas på lördag. Det har ringt hundra samtal och jag har inte pallat att svara på dem, de som vill ha en kommentar får komma hit.

Vad skulle du vilja hälsa till trav-Sverige?

– Jag förstår att jag inte är den populäraste personen just nu. Jag hoppas ändå att man vill lyssna på mina förklaringar och försöker förstå mig.

De hästarna som har påträffats dopade är Freedom Viking Thunderstormviking och Diamond Viking.

Testerna togs vid ett oanmält kontrollbesök av förbundet Svensk Travsport.

Unghästarna Freedom Viking och Thunderstormviking hade förekomst av stanozolol, som är en anabol steroid och samma ämne som sprintern Ben Johnson en gång ertappades med.

Äldre Diamond Viking hade förekomst av den smärtstillande substansen metokarbamol.

Sprutorna och kanylerna som hittades i soporna i stallet innehöll i fyra fall stanozolol.

Freedom Viking och Thunderstormviking får omedelbart startförbud som sträcker sig minst två år. Övriga hästar helt eller delvis ägda av Nils Enqvist förbjuds att delta i tävling till dess att de lämnat negativa dopningsprover.

Utredningen fortsätter och fallet kommer att tas upp i ansvarsnämnden, som är travsportens första rättsinstans.

– Det rimliga är att det blir någon gång tidig höst. Resultatet kan bli allt från frikännande om det visar sig inte vara medvetet upp till livstids avstängning, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.

Händelsen har också polisanmälts, och Nils Enqvist riskerar civilt åtal, djurförbud och fängelsestraff.

– Han kan dömas för narkotikainnehav och användande, samt för brott mot djurskyddet. I båda fallen handlar det om fängelsestraff om det inte bedöms som ringa, och i båda fallen är maxstraffet två års fängelse, säger Svensk Travsports chefsjurist Göran Wahlman.

Lutfi: Chockartat

Många i trav-Sverige har visat bestörtning och ilska över beskedet.

– ”Nisse” kommer att kommas ihåg som en fuskare, hans karriär i travet måste vara slut. Det är tragiskt, säger Sportbladets trav­expert Micke Nybrink.

– Hans framgångar är utraderade nu. Det här var riktigt chockartat, det trodde jag inte om honom, säger travprofilen och Sportbladet medarbetaren Lutfi Kolgjini.

– Varför slås en framgångssaga, en hjältegloria i spillror på det här sättet? En sak är klar; man blir aldrig riktigt klok på mänskligheten, säger Travnets erfarne travjournalist Lennart Persson.

FAKTA

Mer om Nils Enqvist

Ålder: 50 år. Licens: Amatörtränare. Hemmabana: Mantorp.

Hästar i träning: 14. Egen presentation på egna webbsidan: ”Idésprutande egenföretagare med många järn i elden och som bara för några år sedan var hästrädd. En affärsbekant hade en gammal travare (stoet Västerbo Apple) till salu. Nils köpte hästen till sin fru som skulle ha den som ridhäst. Ganska snart kom det första fölet Golden Viking till världen. Fler hästar köptes in och ett andra föl (Magic Viking) kom sommaren 2003, även det med Västerbo Apple som mamma. Nils köpte Opal Viking som tvååring, fram till dess hade Nils inte hållit på med hästar. ’Men nu var jag ju tvungen att lära mig och jag tog kontakt med Arne Pettersson, en gammal hästkarl som bor nära mig. Han lärde mig mycket och sedan har jag hållit på själv’, berättar Enqvist. ’Jorma Kontio har förstås varit till stor hjälp också med sin rutin och honom har jag att tacka för mycket.’ Som ägare av åtta hästar köptes ett eget stall sommaren 2003. Samma sommar presenterade sig Opal Viking på travbanan Mantorp med att bli Sveriges genom tiderna snabbaste debutant, och innan året var slut hade ”Palle” sprungit in över en miljon kronor. Med en av Sveriges hetaste travhästar, eget stall med tillhörande byggnader, en heltidsanställd och fler heta hästar som väntar på att få visa upp sig, så har Nils förverkligat ännu en idé.”

ARTIKELN HANDLAR OM