Nybrinks chansning: Jag tar bort stjärnan

Micke Nybrinks krönika

TRAV

Jag tar bort Brioni.

Ska han vinna från dödens?

I så fall säger jag grattis.

Mina spikar borde vara överlägsna.

Sista striden inför Elitloppet avgörs i Gävle i morgon. Guldfinalen med 500 000 kronor till vinnaren är ett läckert lopp över 1 609 auto. Vinnaren är inte direktkvalificerad till Elitloppet, den kryddan har Solvalla valt att plocka bort och det kan vara vettigt.

Det är nämligen ganska tufft att starta så tätt inför Elitloppet. Det kan innebära att hästen inte hinner återhämta sig, att alla slaggprodukter inte gått ur kroppen, att träningsvärken fortfarande lever.

Fast allt det här bekymrar inte Joakim Lövgren. Hans ­Brioni är redan klar för Elitloppet och han hade absolut inte ­behövt starta just här. Okej, det är fina pengar att köra om men ­Brioni går ut mest för att ­spritsa ­formen inför nästa söndag. Brioni är nämligen en ­sådan ovanlig häst som blir bättre av täta starter.

Brioni kommer sotas ur

Det blir heller inte tal om ett passivt upplägg, att bara smyga och ge hästen en uppbyggande ­genomkörare. Nej, nu ska det ­köras, sotas ur, det är vinst som gäller. Full fart framåt. Men – hur ska det gå till? Sebastian K. har ju spår innanför. Sebastian tränas av Lövgrens ärkerival Jokern?… förlåt Lutfi Kolgjini och även om han inte kör själv så är han noggrann med körinstruktionerna. Örjan Kihlström ska gasa för ledningen och sedan inte släppa till någon, särskilt inte till Brioni. Det är krig och Kolgjini är general.

Givetvis tar jag en stor risk, Brioni är en kanon och han kan vinna från dödens. Men i min värld är en storfavorit som ska göra just det tämligen ointressant och överspelad. Så jag nöjer mig med streck för Sebastian K. (1.09,5 sista 1 000 senast), Oracle och Real de Rabut.

Staro Allentown är en av Sveriges bästa hästar – när han fungerar. Nu är det inte alltid så och därför är han fortfarande en ­silverhäst. Att han är solklart bäst i V75-1 fattar alla, ­frågan är om man ska lita på ­honom? Jag gör det, han stressade upp sig och galopperade från spår två bakom bilen senast, mitt inne i ­gröten, och ett åttonde­spår nu må vara dåligt. Men…det är inte helt fel om det handlar om att ta sig iväg utan galopp.

Felfri krossar han det här ­gänget. Han travar 1.10 sista 1 000 i dödens om det behövs.

Farmfurir borde vinna snart

V75-4 är ett tunt stolopp. Ester Zonett ska plocka in 20 meter på tolv konkurrenter. Jag tror att hon fixar det och väljer att singelstrecka Svanstedts tuffa märr. ­Senast var hon inte som bäst, ­underpresterade liksom flera andra av Svanstedts hästar, men före det har hon varit duktig i två raka V75-starter. Motståndet har jag förstås kollat upp och det gav ingen skrämselhicka. Per Lennartsson kan anfalla tidigt och bör ha koll på läget redan 500 kvar.

Övriga godbitar:

Carlito Brigante hade varit en spik i V75-2 från bättre spår. Men glöm inte tuffa Viva som trivs i Gävle med Kontio.

Hinner Stamping och ­Myllar­faks ikapp i V75-5? Kan bli ­problem på ”världens ­snabbaste travbana”. ­Kapable Farmfurir väntar jag på, han borde få vinna på V75 snart.

Atlas Boko ser ut som en ­stjärna och kan vara klar i V75-6. Körs till spets? Caliber T.T. är en personlig favorit, vass bakom Wishing Stone senast, och ett ­givet streck. Sen kan jag inte låta bli att ta med ostreckade Fritösen. Distansen bör vara ett jätteplus

FAKTA

Micke Nybrinks system och tips

V75-1: 8 Staro Allentown (res 6–9)

V75-2: 2, 3, 4, 9, 12 (res 6–1)

V75-3: 2, 7, 9 (res 8–5)

V75-4: 13 Ester Zonett (res 4–11)

V75-5: 2, 3, 10, 13 (res 11–5)

V75-6: 3, 6, 12 (res 1–10)

V75-7: 1, 3, 5, 6, 9, 10, 12 (res 7–2)

 1 260 rader/630 kronor

Helgens tips

1. 4 Viva

(Gävle, V75-2)

Kan bättre än senast. Nu med Kontio. Given luring.

1. 3 Farmfurir

(Gävle, V75-5)

Fin form, perfekt läge. Duger bra och kan skrälla.

3. 12 Fritösen

(Gävle, V75-6)

Knallform, gillar distansen. Omgångens jättesmäll

ARTIKELN HANDLAR OM