Här är Tronds hemliga segertaktik med Goop

Foto: aln
Trond Smedshammer sitter på andra sidan Atlanten och följer Arch Madness. Nu berättar han om hur han följde Oslo Grand Prix, samtalen med Goop och planeringen inför Elitloppet.
TRAV

Björn Goop blev hyllad efter kuskinsatsen med Arch Madness i Oslo Grand Prix.

Nu berättar hästens tränare Trond Smedshammer om samtalen med Goop – och taktiken inför Elitloppet.

– Vi har pratat och har lite planer i olika situationer, säger han.

Trond Smedshammer, bördig från Norge, missade Oslo Grand Prix. På grund av visumproblem vågar han inte lämna USA, där han har sin stora tränarrörelse. Men trots frånvaron av tränaren levererade Arch Madness ett bra lopp efter en smart styrning av kusken Björn Goop och vann enkelt till slut.

– Han gick bra och var duktig. Han var så bra som jag hade förväntat mig, men det var svårt för mig att bedöma motståndet på förhand. En del av hästarna emot var inte så bra som jag trodde. Lisa America var väl godkänd, säger Trond Smedshammer.

– Det blev perfekt för oss. De körde som dårar fransmannen och norrmannen, fortsätter han.

Hur såg du loppet?

– Jag såg allt live via internet. Det var helt okej, men det hade varit ännu bättre om jag var där...

Hur firade du?

– Lite blev det, men inget våldsamt.

”Pratade inför loppet”

Efter segern blev Björn Goop hyllad efter kuskinsatsen i loppet. Nu berättar Trond Smedshammer att han hade ett finger med i spelet.

– Han körde perfekt och vi hade pratat inför loppet. Vi skulle släppa ledningen om någon bra kom tidigt, vi ville inte pressa ur honom över 2100 meter, berättar Smedshammer.

Tränaren har fortfarande inte fått något visum – nu är Elitloppet i fara. Men enligt Smedshammer har det inte så stor betydelese.

– Hästen kommer gå lika bra, eller dåligt, oavsett om jag är där eller inte. Det är ingen katastrof om jag inte är där. Men det är ju samma, när man har chans vill man vara där, säger han.

Har du pratat taktik med Goop inför Elitloppet?

– Vi har pratat lite så vi har lite planer i olika situationer. Jag ger inga körorder, men vi pratar.

”Dagliga samtal”

Arch Madness står kvar i Norge efter Oslo Grand Prix, på fredagen innan Elitloppet går resan till Stockholm och Solvalla.

– Hästen tog löpet jättebra och han kommer antagligen att vara lite förbättrad till Elitlppet om allt går efter plan. Det känns bra inför loppet!

Hur tränas hästen? Ringer du och berättar hur skötaren ska göra?

– Jag har dagligt samtal med henne, det går bra. Hon är rutinerad. Han går lätta intervaller på en rakbana med stigning. Hästen kommer gå intervaller i dag (läs fredag) och nästa onsdag. I övrigt får han några lugna turer i skogen.

ARTIKELN HANDLAR OM