– Det värsta lopp jag någonsin kört

Foto: aln
Segervrålet! Viola Silas och Fredrik Persson vann Prins Daniels lopp på Gävletravet och blev högaktuell för Elitloppet. ”Jag gråter”, sa tränaren till TV4 direkt efter loppet.
TRAV

Trots stenhårt motstånd krossade Viola Silas allt.

Nu är stjärnstoet högaktuell för Elitloppet nästa helg.

– Hon fick en bra löpning och fy fan vad hon gick. Hon är i världseliten tror jag, sa Fredrik Persson med gråten i halsen  i vinnarcirkeln efter loppet.

För första gången i karriären slog superstoet och segermaskinen Viola Silas ur underläge. Tränaren Fredrik Persson satsade och anmälde hästen till gulddivisionen (H.K.H. Prins Daniels lopp) på Gävletravet. Det skulle visa sig vara helt rätt gjort.

Från innerspåret öppnade Viola Silas snabbare än många trott och kunde enkelt ta hand om ledningen. När Erik Adielsson och Wellino Boko kom upp utvändigt släppte dock Fredrik Persson ledningen. Men det skulle visa sig att luckan skulle komma. Wellino Boko drog undan i den sista svängen och den lilla krigaren kom ut. Ute i banan spurtade då,  elitloppsklare Brioni och Lutfi Kolgjinis fartvidunder Sebastian K. bra, men de kunde inget göra mot Viola Silas som ryckte undan till säker seger.

”Jag gråter”

Efter loppet var TV4 snabbt framme för en intervju med segerkusken. Men Fredrik Persson grät av lycka och hade knappt fattat vad som hade hänt.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag gråter. Åh, vilken häst, sa han och åkte mot vinnarcirkeln för att ta emot publikens hyllningar.

När han väl kom dit hade han samlat sig något – men var fortfarande tagen.

– Ni får vänta lite. Det är tufft. Det här trodde jag inte på innan, det var ju stenhårt motstånd. Hon fick en bra löpning och fy fan vad hon gick. Hon är i världseliten tror jag. Jag vet inte hur jag mår, förklarade Persson med gråten i halsen.

Ungefär en halvtimme efter segern fick TV4 till en ny intervju med Fredrik Persson på stallbacken. Då var det en betydligt lugnare tränare, men fortfarande full av lycka, som mötte kameran.

– Det är en underbar känsla jag har i kroppen. Det här kommer jag leva på länge. Jag kände från start att hon bara sög i grejerna. Jag körde inget från start, men hon kunde öppna hur fort som helst. På upploppet då ville hon bara vinna. Det är det värsta lopp jag har kört någon gång, sa Persson.

Experten: ”Fantastiskt”

I Trav365:s liverapport öste läsarna beröm över Viola Silas. Det gjorde även experterna i TV4.

– Det är jättekul, det är fantastiskt bra gjort av hästen och tränaren, sa Stig H Johansson direkt efter målgången.

– Hon har konstaterat att hon är en elithäst, fortsatte han.

I studion stod spelexperten Ralf Vadsmo, han var också mycket imponerad över vad han hade fått se.

– Det är fantastiskt!, utbrast han.

Segertiden för Viola Silas blev 1.10,9/1 609 meter.

ARTIKELN HANDLAR OM