Norges kritik efter sen inbjudan till Elitloppet

Foto: kanal75
Solvalla chef Tore Fyrand (till vänster) tar kritiken från Norge med ro. ”Det måste finnas en 15:e och 16:e häst. Det betyder inte att det är sämre, eller mindre värda”.
TRAV

Solvalla fick ihop ett fantastiskt startfält till Elitloppet.

Men norrmännen är inte nöjda med den sena inbjudningen av Yarrah Boko.

”Tummen upp för att Yarrah är sist in i Elitloppet, tummen ner för Fyrand som bjudit in utfyllnadshästar före Yarrah” , skriver den travintresserade Rolf Lerum på sin twitter.

– De borde vara glada för att de är med, svarar Tore Fyrand.

Under söndagen blev de två sista platserna i Elitloppet klara och lottningen till de två elitloppsförsöken gjordes. Solvalla och Tore Fyrand lyckades få till ett strålande startfält. Men några som inte var helt nöjda var norrmännen. Deras stjärnhäst Yarrah Boko fick den 16:e och sista platsen i loppet – det var något som upprörde.

Rolf Lerum, under namnet ”travfakta” på twitter, uttryckte sig så här:

”Tummen upp för att Yarrah är sist in i Elitloppet, tummen ner för Fyrand som bjudit in utfyllningshästar före Yarrah”.

Yarrah Bokos ägare sa så här till tgn.no, timmar innan Yarrah Boko mottog inbjudan:

– Fyrand bjuder in hästar som Yarrah Boko slår och har slagit, men vi har inte hört något ännu. Kommer en inbjudan så tackar vi ja till det, men det är Elitloppet och inget annat, sa hästens ägare till Jan Erik Andresen.

”Många kommentarer”

Tore Fyrand tar kritiken med ro.

– Vi tog ut de två sista hästarna på söndagen för att gulddivisionen på lördagen var viktigt att se först. Det är alltid någon som är 15:e och 16:e häst. Det betyder inte att det är dåliga eller mindre värda. På slutet är det trångt och det gäller att ta ett beslut, säger han.

– Norrmännen borde vara glada för att de är med i loppet. Men det är många kommentarer och det är i stridens hetta. Det är som en fotbollsmatch, får du en tackling, säger du saker som du inte menar, förklarar Fyrand vidare.

Vad säger du om startfältet som ni fick ihop?

– Jag är väldigt nöjd, det ska bli spännande. Jag tror hela helgen blir flott. Vi är oerhört glada över att skapa en internationell travhelg av toppklass, säger Tore Fyrand.

Vad tror du om loppet, får vi se något alldeles extra?

– Det som är kul är att det är ett ganska öppet Elitlopp 2011. Det är många potentiella vinnare med. Det ser ut att det kan bli bra fart. Båda försöksloppen är av jämn kvalitet.

”Fantastisk helg”

Hur har inbjudningstiden varit? Mycket bakslag?

– Det är som det alltid är med hästar. De är färskvara. Hästar blir skadade och kommer ur form. Det är ett fantastiskt privilegium att följa världens bästa hästar.

– Det dyker upp någon som du inte tänkt på och det försvinner någon som du tänkt på.

Vem tror du vinner?

– Jag har ingen favorit så där, men jag blev väldigt imponerad av Arch Madness i Oslo Grand Prix, säger Tore Fyrand och avslutar med:

– Vi önskar uppehållsväder och vi önskar att folk ska få en fantastisk helg här i Stockholm och på Solvalla. Vi har fått ett program som vi är stolta över.

ARTIKELN HANDLAR OM