Åj, åj, åj – Taggen är travets nya Ego Boy

Trav365 jämför de två sagohästarna Ego Boy och Prince Tagg

Foto: Kanal 75
TRAV

Elitloppshästen Prince Tagg har blivit travets ”nya” Ego Boy.

Ego Boy var folkets häst som vann Elitloppet 1973.

På söndag kan Ralf Karlstedt och hans Prince Tagg upprepa bedriften.

Ego Boy var sagohästen från Rättvik som vann Elitloppet 1973. I ett skiljheat lyckades hästen besegra den amerikanske stjärnan Flower Child. Ego Boy var folkets häst och tack vare hästen ökade intresset för travsporten i Sverige.  I årets Elitlopp är det Prince Tagg som är den ”nya” Ego Boy – hästen som tränas av den lilla travtränaren Ralf Karlstedt som aldrig haft en häst till start på Solvalla under Elitloppshelgen.

Trav365 har jämfört de två hästarna – likheter och olikheter.

Tränaren

Ego Boys tränades och kördes av lilla Rättvikstränaren Ingemar Olofsson. Ingemar Olofsson levde enkelt liv och bodde på stallbacken.

Prince Tagg tränas av den lilla Mantorpstränaren Ralf Karlstedt. Karlstedt driver en mindre tränarrörelse på Mantorp och tjänar omkring 8 000 kronor i månaden.

Hästen

Hingsten Ego Boy vann 50 av sina 67 lopp och största segern var Elitloppet som sexåring. Hästen dog tragiskt och mystiskt ett år efter segern i Elitloppet och ligger nu begravd i Rättviks vinnarcirkel.

I en tidigare intervju har Tage berättat att hästen var lugn och klarade två heat på Solvalla galant.

 – Ego Boy hade hjärtat, lungorna – och skallen. Han var så lugn, minns Tage.

Den femårige hingsten Prince Tagg har hittills vunnit 9 av sina 33 starter. Hästen är väldigt lugn och lat och gillar att vila i hagen. Slipper helst all träning och måste ha draghjälp för att komma igång i jobben.

Fansen

Ego Boy har kallats folkets häst och många menar att intresset för travet ökade bland svenskarna i och med vinsten i Elitloppet. När hästen vunnit skrek publiken Ego Boy, åj, åj, åj! och man tryckte även upp tröjor med det trycket.

Prince Tagg har redan fått tröjor upptrycka och hästen har även fått en egen blogg. Tröjor har tryckts upp till hästens fans och en busslast med anhängare kommer att åka till Solvalla för att följa hästen.

Ägarna och uppfödarna

Ego Boy ägdes och föddes upp av av Tage och Berit Hedberg i Orsa. För vinsten på 150 000 kronor kunde de köpa ny Mercedes-bil för nästan 40 000 kronor och bygga klart sitt hus.

Prince Tagg ägs av Göran Gaines, Tapio Ahola och Michael Selhammer. Hästen är även uppfödd av Tapio Ahola.

Ägarna ska ha fått höga bud från köpare som vill ha hästen – men tackat nej.

ARTIKELN HANDLAR OM