Nybrink: Nils Enqvist är den perfekta boven

Micke Nybrinks krönika

TRAV

Drevet gick, alla kastade sig över

honom.

Nils Enqvist var den perfekta boven.

Travetablissemanget förvandlades till gamar. Nisses ”lik” var det snabbt bara slamsor kvar av.

Jag stod mest vid sidan och tittade på förra veckan. När bomben briserade, att den framgångsrike travamatören Nisse Enqvist dopat tre av sina hästar, två med anabola steroider, tyckte jag att det var en intressant situation.

Enqvist gjorde något som nästan aldrig inträffar. Han sträckte båda händerna i vädret och erkände: ”Jag är skyldig, det var jävligt dumt.” Själv kan jag bara minnas en person som gjort så tidigare, brottaren Tomas Johansson. Han försökte sig på en pudel: ”Jag har ätit hormoner”, sa han när han ertappats efter OS i Los Angeles 1984 där han tagit en silvermedalj.

Så ärlig ska man inte vara, det lönar sig inte. Istället ska man skrika om sabotage, förgiftat kött eller vitaminer som uppenbarligen inte var vitaminer. Man ska vara knäckt och gråta – då blir straffet mildare. Då är de inte helt säkra på om man är skyldig. Så gör alla, alltid, utom Tomas och Nisse. De stod upp och tog smällen. Alla sköt på dem, från alla håll.

Oskar mejlar och är inne på min linje:

”Angående drevet mot Enqvist tycker jag nämligen att det gått lite för långt. Det verkar finnas ett uppdämt behov hos många, speciellt några aktiva, att damma på hårt och göra det mot någon som inte är så stor eller viktig i sporten som Åke Svanstedt. Först vill jag säga att Enqvist självklart ska bli straffad och dessutom har han redan erkänt. För första gången, tror jag, finns det en aktiv som inte kommer med alla möjliga ursäkter och inte har en aaaaning om hur medlet hamnat i just den där hästen. ”

Oskar skriver också att Nisse inte dopat för tävling och menar att om man åkte runt och testade på samma sätt i alla andra stall skulle Nisse få sällskap. Det var inte länge sedan anabola var tillåtet med lång karenstid och Enqvist är säkert inte ensam om att ha experimenterat. Det är ingen ny uppfinning med anabola på häst.

Stuckit i ögonen på alla proffs

Jag håller med Oskar och konstaterar också att Nisse är det perfekta fuskaren. Hans framgångar, att som total lallare få fram en världsstjärna som Opal Viking, har naturligtvis stuckit i ögonen på alla proffs och proffstyckare. Det var säkert riktigt skönt att han åkte dit.

Men var var drevet när Åke Svanstedt misstänktes och dömdes men sedan friades för att ha strömmat hästar? Då höll alla käft, i alla fall utåt. Vid sidan av dömde de lika hårt och berättade att Åke sannerligen inte var ensam om att använda grisfösare.

Vilken sorglig samling. Vilka mesar. Vilka ryggradslösa kräk vi är. Hur tänkte vi där?

Oskar får avsluta:

”Det är skillnad på folk och folk, det kommer Nils Enqvist bli smärtsamt medveten om.”

FAKTA

Veckans tips

1. 6 Ghetto Blaster

(Solvalla, V64-3)

Hårding i billig omgivning.

Måste ha toppchans.

2. 9 Havanna Eros

(Solvalla, V64-4)

Riktigt bra i Finland.

Överlägsen senast. Drag.

3. 6 Retract 

(Solvalla, V64-6)

Jättefin. Fast med rubbet

i comebacken. Passas.

ARTIKELN HANDLAR OM