Ägaren: Han tar hem hela skiten

Foto: CLAES KÄRRSTRAND/KANAL75
TRAV

Från dussinhäst till Elitloppsstjärna – på mindre än ett år.

På söndag kan sagohästen Prince Tagg vinna Sveriges största travlopp.

– De får ha ambulans och syrgastuber i närheten om ”Taggen” skulle vinna, säger delägaren Tapio Ahola.

Sagan om Ralf Karlstedt och hans favorithäst Prince Tagg är fantastisk. Hästen inledde sin karriär på ett okej sätt som treåring men det stora genombrottet kom i maj förra året då hästen vann en V75-final på Åbytravet med 200 000 kronor i förstapris. Efter det har hästen utvecklats enormt och bland annat vunnit Breeders Crown. Årets tre starter har resulterat i två segrar.

På söndag startar femåringen i Elitloppet på Solvalla med tre miljoner kronor till segraren. Hästen som från början var en dussinhäst med dålig stam har utvecklats till en av landets bästa hästar och i Elitloppet startar Karlstedts häst som den stora publikfavoriten. Hela Sverige håller tummarna för den lilla Mantorpstränaren och ekipaget startar från spår sex i det andra Elitloppsförsöket.

– Nu får man vara lite kaxig och det är inte omöjligt att han tar hem hela skiten. Han har alltid vunnit då han slagit från underläge för det är då han är som bäst. Nu är han outsidertippad så det är bra. Man får tro på seger tills söndag i alla fall. Han är duktig när det väl gäller och jag tror att han kommer gilla publikvrålet, då kommer han ta i ännu mer, säger delägaren Tapio Ahola som fött upp hästen tillsammans med sin kusin Göran Gaines.

Hur stora segerchanser ger du honom?

– 75-80 procents vinstchans. Jag tror hårt på honom och han är som sagt bäst när han kommer från underläge. När ingen annan tror att han ska vinna så vinner han.

Hur är känslorna i kroppen inför söndag?

– Det känns overkligt fortfarande. Det blir pirrigare ju närmare man kommer och det är otroligt att han ens är med i Elitloppet.

”Alltid trott på hästen”

Förutom kusinerna är Michael Selhammer med och äger den femårige stjärnan. Efter det att Prince Tagg kom till världen köpte Selhammer in sig i hästen och det har verkligen inte varit någon minusaffär. Mamman till Prince Tagg, Cinderella Lej, lånade kusinerna av en travtränare och avlade fram Prince Tagg som har Prince R.S. som pappa. Kusinerna är lite förvånade över framgångarna – men inte chockade.

– Göran har alltid trott på hästen och vi har hela tiden tagit det lugnt med honom och inte haft någon brådska. När han vann V75 på Åby så märkte vi att han började komma, men att det skulle gå så här bra kunde man inte drömma om. Det har gått jättefort men vi har matchat honom lugnt hela året och inte kört sönder honom.

Om Prince Tagg vinner Elitloppet, hur skulle du reagera då?

– De får nog ha ambulans och syrgastuber i närheten då. Jag vrålar nog mer än Stefan Hultman om han vinner. Jag har nog lika bra hjärta som ”Taggen” så det är nog ingen fara.

Nobbar miljonbud

Efter Prince Taggs framgångar har ägarkretsen fått flera miljonbud på hästen – men valt att nobba alla. Hästen är inte till salu. Oavsett pris.

– Det är inte intressant överhuvudtaget. Vi har kommit överens om att vi inte ska prata summor men det är höga bud.

Hur höga? Jag har hört att ni fått bud på tio miljoner kronor.

– Ja, jag skulle kunna gå i pension nu om jag ville. Vår dröm har gått i uppfyllelse och han är som en familjemedlem. Han har varit med oss hela tiden så vi kommer inte sälja, säger Tapio Ahola till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM