Solvallas skräck – askan från Island

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.
TRAV

Tre elitloppshästar och 12 hästar totalt ska flygas till Solvalla i helgen.

Men askmolnet från vulkanen Grimsvötn kan stoppa dem.

Nu är Solvalla oroliga inför helgen.

– Kuskar, publik och planet med hästarna kan drabbas, säger banchefen Tore Fyrand.

Det är oroligheter runt om Europa just nu. Det kraftiga askmolnet från den isländska vulkanen Grimsvötn sprider sig snabbare än väntat. Det som drabbas värst av askan är flygtrafiken.

– Vi tar beslut under förmiddagen om den svenska flygtrafiken ska stoppas, säger Carl Selling, på Luftfartsverket till Aftonbladet.

Hittills har 252 flygavgångar ställts in enligt europeiska flygorganisationen Eurocontrol, rapporterar TT.

Enligt SMHI på Arlanda är det antagligen bara om koncentrationen av aska blir hög som flygtrafiken kan stoppas. Som det ser ut nu är det framför allt Landvetter utanför Göteborg som ser ut att hotas, skriver TT.

”Rädda det som kan räddas”

I helgen är det Elitloppet på Solvalla och tre hästar som ska vara med i det loppet, och totalt 12 hästar ska flygas till Solvalla. Även publik och kuskar ska ta sig till Stockholm och Solvalla via luftvägen. Nu är banan orolig för att askmolnet ska dra in över Sverige och stoppa hästarna – och jobbar banan på lösningar.

–  Vi avvaktar, men vi måste ha en reservplan. Det sitter vi och jobbar på nu, säger storloppspromotorn Klaus Koch till Trav365 och fortsätter:

– Det är ett par ägare och tränare som har skickat mail och frågat hur vi ska göra nu. Men vi ska försöka rädda det som räddas kan.

Fundersam

Solvallas banchef Tore Fyrand är också fundersam över det som sker i luften just nu.

– Det som sker är att luftfartsmyndigheten avgör om flygplatser stängs och i det är igång i Norge. Vi får helt enkelt avvakta och se men det är klart att det är oroande.

– Många norrmän har planlagt att ta flyg men vi kan inte göra något åt det här utan vi får se hur det blir. Vi tar in all information vi kan och sen får vi se vad som sker. Jag har lärt mig att man inte ska stressa upp sig över väder och vind, säger Tore Fyrand.

ARTIKELN HANDLAR OM