Här är hotet mot Elitloppsstjärnan

Foto: kanal75
Det krävs inga ponnyer i hagen intill för att Lisa America ska bjuda på show i hagen. Kanske vittnar hennes energi om toppform?
TRAV

Europas travdrottning Lisa America är en riktig tuffing.

På söndag tar hon som ensamt sto upp kampen med grabbarna i Elitloppet.

Det kommer säkert att gå bra, såtillvida det inte råkar komma en ponny i hennes väg.

– Jag vet inte vad det beror på men ser hon en ponny blir hon galen, berättar hästens skötare Piia Kangas.

Vi träffar Lisa America och Piia Kangas på Sköldnora Kungsgård i Upplands Väsby strax norr om Stockholm. På den anrika gården där Gustav Vasa födde upp hästar på 1500-talet laddar de upp inför travloppens travlopp - Elitloppet på Solvalla. Italienstationerade amerikanen Jerry Riordan är hästens tränare men till vardags är det Kangas som tar hand om den vindsnabba travdrottningen.

– Hon är en helsikes häst!, säger Kangas när vi ber henne beskriva Lisa America.

–  Som tävlingshäst är hon jättetuff men hon är en väldigt trevlig häst att jobba med och vara nära. Hon har personlighet nästan som en människa. Hon är väldigt cool, snäll och lugn ända tills hon kommer till tävlingsbanan. Då blir hon mer taggad och vet vad som gäller.

Ponnyer det värsta hon vet

Bortsett från att hon har för vana att krossa sina konkurrenter när det är tävling är alltså Lisa America snäll och trevlig mot sin omgivning. Såtillvida det inte finns några ponnyer i närheten. Av någon anledning hyser nämligen Lisa America agg mot de små krabaterna.

– Hon gillar inte ponnyer, det är en sak som är säker. Förra sommaren gick det ponnyer i hagen bredvid och hon blev galen, lade öronen bakåt och slog med frambenen. När vi var inne på Solvalla i söndags var vi tvungna att köra klart träningsjobbet till 10.00 för sedan skulle det bli ponnylopp, och då skulle det inte ha blivit roligt för Jerry att träna henne, säger Kangas och skrattar.

Seger obeskrivligt stort

Tack och lov kom det ingen ponny i vägen för Lisa America i söndags och det lär det inte heller göra i Elitloppet, där hon tillhör förhandsfavoriterna. Hon har varit med i loppet de två senaste åren men åkt ut redan i försöket. Att hon kan slå i princip vilken häst som helst i världen har hon emellertid visat vid andra tillfällen. I fjol blev hon europamästare när hon vann loppserien Grand Circuit och hon imponerade stort då hon i september vann Åby Stora Pris i två raka heat. I år har hon gjort tre starter och senast visade hon att storformen är på gång när hon vrålspurtade till andraplatsen i Oslo Grand Prix.

– Den här säsongen har inte riktigt startat för henne än. Det är nu det börjar på allvar. Hon kändes väldigt bra i jobbet i söndags så jag tror att det ska gå bra.

Vad skulle det betyda för dig om hon vinner Elitloppet?

– Det skulle betyda oerhört mycket. Det är ett av de största loppen i världen och det är hedrande att bara vara med i loppet. Om vi vann; jösses, det skulle vara obeskrivligt stort.

Tony Ryttar, Ola Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM