Hon kan vinna 3,5 milj – på två dagar

Foto: ALN
Camilla Tegborg med Caballion till vänster och Reven d'Amour till höger.
TRAV

Reven d'Amour i Elitloppet – Caballion i Harper Hanovers.

Camilla Tegborgs hästar kan i helgen springa in 3,5 miljoner kronor.

– Det är fruktansvärt roligt men jättenervöst. Jag tror Caballion vinner, säger hästskötaren.

25-åriga Camilla Tegborg har jobbat som hästskötare hos Solvallaproffset Henrik ”Henkan” Larsson i två och ett halvt år. I helgen har Tegborg två hästar till start – och det är inte vilka hästar som helst.

På lördag startar femårige Caballion som en av favoriterna i långdistansloppet Harper Hanovers lopp med 500 000 kronor till vinnaren. Tegborg har passat hästen sedan hon började hos Larsson och tror på bra segerchans i det ärofyllda loppet.

– Han har visat sig vara ruggigt stark så han tror jag mycket på, säger Tegborg.

Är det en V75-spik?

– Är man kaxig om man säger ja? Jag tror faktiskt jättemycket på honom. Han har bra vinstchans.

”Jättenervöst”

Men om Caballion skulle vinna har Tegborg inte tid med något firande. På söndagen har hon sin stora stjärna Reven d'Amour till start i Elitloppet med ett förstapris på tre miljoner kronor.

Hästen har imponerat i de senaste starterna och kommer till Solvalla som en joker bland många etablerade världsstjärnor. Förberedelserna inför helgens lopp är mycket viktiga och det är en nervös skötare som berättar om uppladdningen.

– Det är nästan skönt att ha något att göra så man slipper fundera allt för mycket. Det är fruktansvärt roligt men jättenervöst måste jag säga. Det är svårt att sätta ord på hur nervöst det är. Man försöker göra allt som man brukar och jag försöker inte ändra något med hästarna.

Hur förbereder man hästarna på bästa sätt så här dagarna innan loppen?

– Jag tror det är viktigt att man försöker ha dem bra på humör och göra saker som de tycker är roligt. Samtidigt får man inte dalta för mycket med dem, men de ska trivas. De får beta hö och lite så.

Om Tegborg tror på stor segerchans för Caballion ligger hon lite lägre med Reven d'Amour.

– Jag tror mycket på Reven också men det är som sagt ett Elitlopp. Han har skaplig chans.

Vilken av hästarna tycker du mest om?

– Det är jättesvårt, det är helt olika individer. Caballion är alltid glad, han är positiv och glad till allt. Reven är snarare tvärtemot. Han vill ha allt på sitt och sätt och gillar inte då man håller på med honom för mycket, han vill vara för sig själv. På tävlingsdagar när han är riktigt laddad är han nästan farlig, inte den roligaste att hålla på med. Men bara man tar honom på rätt sätt så är han rätt så snäll ändå. Man gosar inte med honom, han tycker inte om det.

Vad gör du om du tar en dubbelseger i helgen? Blir det en stor fest?

– Det vet jag inte men det skulle bli en rejäl fest, det kan jag lova, säger Camilla Tegborg till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM