Sista uppladdningen – tränade på Solvalla

Foto: Tony Ryttar/Kanal75
"Det finns inga mile-markeringar på banan, så det var omöjligt att klocka" var Matt Bax kommentar efter snabbjobbet på Solvalla under onsdagsmorgonen.
TRAV

Först ut på den nykrattade Solvalla-ovalen under onsdagsmorgonen var en elitloppshäst. Strax efter klockan åtta sträckte det kanadensiska hoppet Define the Wold ut i ett sista, snabbare träningsjobb.

– Han blir bara piggare och piggare. Förra veckan var han mest trött, nu håller han på att springa ur selen, säger skötaren Matt Bax.

Två heat över elitloppsdistansen 1609 meter avklarades, och världens hitintills snabbaste häst i år fick själv avgöra tempot den sista biten. Define the World fullkomligt flög fram över upploppet, men hur fort det gick får vi aldrig veta.

– Jag hade en klocka, men det är så svårt med kilometertider här i Europa. Sedan finns det inga mile-markeringar på banan, så det var omöjligt att klocka. Men det gick fort – riktigt fort. Det kändes som om han knappt satte ned hovarna i banan någon gång, fortsätter Matt som är son till Define the Worlds tränare John Bax.

Missade finalen ifjol

Fjolårets elitloppsäventyr slutade med att Define the World satt fast invändigt i försöket med massor av krafter kvar och missade finalen, något som grämde kretsen kring hästen och speciellt kusken Paul MacDonell. På söndag startar ekipaget från ett perfekt fjärdespår, och gissningsvis kommer den meriterade kanadensaren den här gången att hålla sig långt från innerspår om man inte ser ekipaget i ledningen, vilket Matt inte tror är omöjligt.

– Jag är mest rädd för att hästen får gå för tufft i försöket, det skulle vara det enda som kan häxa. Det är ingen speciell häst jag är mer rädd för än andra, det är ju ändå Elitloppet, alla är stjärnor. Och allt har funkat i uppladdningen sånär som på en sak.

Vad är det som inte har fungerat?

– Jag råkade köpa gräddfil istället för mjölk till mina frukostflingor häromdagen. Det är svårt med svenska, avslutar Matt Bax och skrattar.

Tony Ryttar/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM