Paret som kan vinna Elitloppet

Foto: Lars Jakobsson Kanal 75
TRAV

Här är kärleksparet som tränat fram sagohästen Prince Tagg.

På söndag kan travtränaren Ralf Karlstedt och  hästens skötare Maura Jovanovic vinna Elitloppet och tre miljoner kronor.

– Vinner vi så svimmar jag, säger hon.

Prince Taggs tränare Ralf Karlstedt och  hästens skötare Maura Jovanovic är inte bara arbetskollegor i stallet på Mantorps travbana.

De är även ett par sedan flera år tillbaka och delar ett brinnande intresse för  travsporten.

Tillsammans hjälps de åt att driva travrörelsen med 15 hästar. Maura Jovanovic är den som fått rollen som skötare åt stallets stjärna Prince Tagg, travhästen som gått från en ”vanlig” häst till en Elitloppshäst på ett år.

 – Jag har passat Prince Tagg sedan han kom hit till oss för lite drygt två år sedan. Jag har flera passhästar, men jag och Ralf hjälps åt med alla hästar. Jag har varit i stallet till och från i flera år, nu sista tiden har jag arbetet här i 2,5 år.  Jag har arbetat i industrin tidigare men jag har jobbat med travhästar tidigare i många år. Jag gjorde ett uppehåll och började började jobba i industrin i några år, men jag kom tillbaka till det här med hästar igen, berättar hon.

Blev arbetslös

När hon fick sluta på sitt jobb inom industrin blev det naturligt att börja jobba i sambon Ralf Karlstedts stall.

– Jag bestämde mig för att börja arbeta i stallet igen när industrin jag jobbade för la ner och jag blev arbetslös. Men jag har alltid haft en viss känsla för att jobba med djur och jobba ute. Så då blev det att jag gick tillbaka och jobbade i stallet.

”Mest hästar”

Maura Jovanovic och Ralf Karlstedt har levt ihop i 13 år – men att både arbeta och bo tillsammans är inga problem.

– Det är många som undrar hur det är att jobba med sin sambo men det fungerar jättebra. Jag var skeptisk i början och tyckte att man inte kunde jobba tillsammans och bo ihop. Men det fungerar jättebra. Det är väl när vi kommer hem och vi inte har varsitt jobb att prata om, utan det vi har upplevt under dagen har vi upplevt ihop. Man har inte annat att prata om, så det blir mest att vi pratar om hästar, säger hon och skrattar.

”Jag är nervös”

I fjol skrällde Prince Tagg då han vann Breeders Crown-finalen på Sundbyholsmtravet och sedan dess har det rullat på för femåringen. På söndag kan framgångssagan fortsätta då hästen har chans att vinna Sveriges största travlopp, Elitloppet.

– Det är alltid lite nervöst när hästarna ska starta och nu är det ett jättestort lopp så det är väldigt nervöst.  Det är svårt att säga hur det kommer går på söndag. Det är så många bra hästar, dagsformen och vad det blir för löpning avgör vilka som tar sig till finalen.

Chanserna i loppet ligger hon lågt med.

– Vi har inga krav att han måste vinna. Det är roligt att han får vara med i loppet, sedan om det går så bra att han får vara med i finalen så är det jätteroligt. Det är så stort, det är extra pirrigt i magen. Jag är nervös, men Raffe är inte det. Jag har fjärilar i magen och hjärtat slår lite extra, säger hon.

Vinner de loppet blir det känslosamt i vinnarcirkeln på Solvalla.

– En vinst skulle vara jätteroligt, men det skulle inte förändra mitt liv. Men det är självklart roligt att ha det som erfarenhet, att ha varit med i Elitloppet och vunnit. Det vore riktigt häftigt. Om jag vinner kanske jag tuppar av. Jag kommer gråta en skvätt, jag är så känslosam.

Hur firar ni om ni vinner?

– Det blir inte så mycket firande, det blir att åka hem och jobba dagen därpå. Vi har andra hästar att hand om. Det blir väl kaffe och smörgåstårta med de andra här på stallbacken.

ARTIKELN HANDLAR OM