Foppa: Solvalla är en adrenalinkick

Hockeylegendaren bjuder på V75-tips – berättar om Elitloppshelgen och sin stjärna Real de Rabut

Peter Forsberg bjuder på sina bästa tips till lördagens V75.
TRAV

Peter ”Foppa” Forsberg ­missar inte gärna Elitloppet.

Hockeylegendaren har hängt på Solvalla sedan han var 18 år.

Nu har travfantasten sin stjärna Real de Rabut till

start i Sweden Cup, ”Lilla Elit­loppet”.

– Det är en fantastisk ­stämning den här helgen. Man får en riktig adrenalinkick när ens egna hästar ­tävlar, säger han.

En av världens bästa hockey­spelare genom tiderna har en stor passion för travsport. Peter Forsberg har varit travintresserad i många år och ägt flera riktigt bra hästar. Ett par av dem är stjärnor som Derbyvinnaren Tsar d’Inverne och Hambletonian-tvåan Adrian Chip. De sprang in åtta respektive tio miljoner kronor och tränades av Robert Bergh.

– Jag har haft tur med hästarna genom åren. Det började med ­Orbit Air hemma i Örnsköldsvik som gick bra och sedan har det fortsatt. Vi har även haft Charles de Gaulle och Roxette Sund som varit bra. Det har blivit några minnes­värda och spännande lopp ­genom åren, säger ”Foppa”.

Hur mycket följer du travet i dag?

– Sedan jag lade av med hockeyn har det blivit lite mer tid till det. Tidigare var det alltid match på lördagarna men nu kollar jag på V75 i stort sett varje lördag. Det händer någon gång att jag lirar också. Jag läser en del och gillar att kolla in hästarna i lopparkivet på ATG:s webbsida.

– Ibland sitter jag och kollar ­travet på datorn om kvällarna. Det är perfekt att kunna göra det samtidigt som det är någon hockeymatch att se på.

Det är många ishockey­spelare som äger hästar och är travintresserade. Vad betyder travet för dig?

– För mig har det alltid varit en härlig avkoppling. Jag tycker om att gå på trav om somrarna eller åka till Robert Bergh och hälsa på mina hästar.

– Jag är alltid nervös när de springer. Det spelar ingen roll om det är 20 000 eller en halv miljon kronor i förstapris. Man får en riktig adrenalinkick, helt enkelt. Det är lite svårt att förklara, nu när man inte håller på med någon sport för närvarande är det som att man ­behöver få den där lilla ruschen.

Har del i 16 hästar

I dag är Peter Forsberg delägare i 16 hästar. Av dem ingår 13 i konsortiet stall Elit med delägare som Sven-Göran Eriksson, Hasse Backe och Hardy Nilsson. Men den stora stjärnan äger han ihop med pappa Kent och det är Real de Rabut som nyligen vann gulddivisionen på V75. Hästen har sprungit in över fyra miljoner ­kronor och startar i Sweden Cup under lördagen på Solvalla.

Elitloppshelgen är något som ”Foppa” ogärna missar. Tillsammans med många andra hockeyspelare och NHL-stjärnor brukar de ses på Solvalla just de här ­dagarna.

– Första gången jag var på Elitloppet var jag 18 år, tror jag. Jag blev fast direkt och sedan har jag försökt vara där varje år. Det hände ju några gånger att jag var i slutspel och vi gick ju till semifinal i sex, sju år så då gick det ju inte.

FAKTA

Foppas system och tips

Bästa spikarna:

Mathilde Tröjborg (V75-1). Hon har impo­nerat tidigare på V75 och är en väldigt bra häst. Är hon lika bra igen tror jag att hon vinner.

K.L.M.Prelong (V75-6) har jag också blivit ­imponerad av vid segrarna på slutet. Hon har bra spår och borde ha bra chans.

Bästa rysaren:

Racerstina (V75-7) har toppform och skrällde senast. Inte omöjligt att hon kan göra det igen.

Foppas V75-system

V75-1: 6 Mathilde Tröjborg

V75-2: 2, 3, 5, 6, 8

V75-3: 1, 2, 4, 6, 7, 10

V75-4: 1, 2, 4, 5, 7

V75-5: 4, 5

V75-6: 2 K.L.M.Prelong

V75-7: 4, 7, 8, 10, 12, 13, 15

2 100 rader/1 050 kronor

ARTIKELN HANDLAR OM