”Jag kan inte påverka om det kommer regn”

TRAV

Stjärnkuskarna Erik Adielsson och Björn Goop är kritiska mot Solvallas bana.

Nu är de oroliga inför den stundande Elitloppshelgen.

Så här säger banmästaren Dan Udell om kritiken:

– Jag kan inte påverka om det kommer regn.

Foto: kanal75

Under onsdagen värmde Solvalla upp inför Elitloppshelgen med V64-tävlingar. Men det som det talades om efteråt var inte sporten. Efter flera regnskurar blev banan på Solvalla kletig, något som flera kuskar hade åsikter om.

– Det är väldigt svår bana sista 100 metrarna och fastare bana ju längre ut man kommer. För mig var det som att springa i en dy och Kenneths (Haugstad) häst kom på det fastare underlaget. Det var svårt för mig att växla tempo, sa Björn Goop i TV4 efter loppet.

En sådan här bana vill du inte ha på söndag?

– Jag vill absolut inte ha en sådan här bana. Jag vill ha raka motsatsen, svarade stjärnkusken.

Erik Adielsson är något blygsammare i kritiken – och hoppas för allt i världen på bra väder i helgen.

” Jag ber till Gud att det inte regnar fredag, lördag eller söndag. Solvallas bana gillar inte när det regnar mycket. Däremot fin vid uppehåll”, skriver han på sin twitter.

”Kan inte göra alla nöjda”

Solvallas banmästare Dan Udell jobbar för full maskin inför helgen. Så här svarar han på kritiken från de aktiva:

– Jag kan inte påverka om det kommer regn. Man kan inte göra alla nöjda. De som kör alla lopp, det är klart att de gnäller. Det värsta de vet är när det är skitigt, det är otacksamt, säger Udell.

Vad tyckte du om banan igår?

– Va fan ska man göra när det regnar? Det blir ju skitigt. Det kom tre skurar efter varandra. De två första skurarna klarade banan, men när den tredje kom så blev det skitigt.

Hur jobbar ni inför helgen?

– För att göra banan bättre, det måste den bli.

– Men ger man fan i att harva och bara plattar till det så blir det stumt och hård bana istället. När man förbereder för en fin bana och det kommer regn så blir det ju så här. Man kan lägga på ett grövre material och jobba för att det ska bli regn. Men då kommer det inget regn, och banan blir för vass och det går inte att köra barfota. Då blir det gnäll för det också, menar Udell.

Vad tror du om banan i helgen?

– Den kommer att bli kanonfin om det blir uppehåll. Med lite röta så klarar vi oss.

Banchefen: ”Tar till oss kritiken”

Solvallas banchef Tore Fyrand säger så här om banan under onsdagen.

–  I går såg alla att det var en kladdig bana, men det blev ett enormt regn och det blev svårt. Men vi ska till oss kritiken och kolla på det. Jag ska ta det med banarbetarna i dag.

Fick ni kritik av de aktiva i går?

– Ja, och det får man tåla. Det kom ett enormt regnväder och vi ska se på det.

Vad säger väderprognoserna till helgen?

– Vi är inne i en ostadig period och den kommer säkert fortsätta, sen är det omöjligt att säga hur det blir. Vi får ta det vädret vi får, vi kan inte påverka det så det är ingen idé att stressa. Vi driver en utomhusaktivitet och då kan det bli regn, säger Tore Fyrand.

ARTIKELN HANDLAR OM