Okände miljardären kan vinna Elitloppet

Foto: ALN
Günter Herz och Joakim Lövgren har ett lyckat samarbete. På söndag kan de vinna tre miljoner kronor.
TRAV

Han är miljardären som äger 100 travhästar och som räddat tysk travsport.

På söndag kan Günter Herz vinna Elitloppet på Solvalla – och få ta emot hyllningar från 30 000 galna travfans.

– För honom är det väldigt känslomässigt då hästarna vinner, vi tror Brioni tar hem Elitloppet, säger Mikael Fagerberg i stall Lövgren.

Elitloppshelgen är här och snart drar travfesten igång på Solvalla. På söndag avgörs Elitloppet på Solvalla med tre miljoner kronor till vinnaren. En av förhandsfavoriterna till segern är åttaårige Brioni som vann Olympiatravet för en månad sedan. Hästen tränas i Sverige men ägs av en tysk man vid namn Günter Herz.

Herz är en maktfaktor inom tysk travsport då han äger cirka 100 hästar och är en av de bidragande orsakerna till att tysk travsport fortfarande existerar. Tyskland har haft problem med travsporten – men i och med Herz lever sporten fortfarande.

– Han har gått in och hjälpt Hamburgs travbana för att finansiera omläggningar av banor och sett till att det hållits flytande. Han har rätt så stor del i att det fortfarande är tysk travsport på vissa banor. Han satsar hårt och tycker om det här med trav, det är framförallt vi tacksamma för, säger Mikael Fagerberg i Joakim Lövgrens stall.

Jagar revansch

För några år sedan valde miljardären Herz att även satsa på Sverige och valet av tränare föll på Joakim Lövgren. Lövgren som håller till på Jägersro i Malmö hade tränat en häst åt en av Herz bekanta och den tyske travkungen valde då att flytta lite hästar till Jägersroprofilen. Succén kom direkt då Herz hästar radade upp segrar i Sverige och efter ett tag fick Lövgren in Brioni i träning och på söndag kan hästen vinna Elitloppet på Solvalla.

Brioni har haft en fantastisk inledning på 2011 då han sprungit in 2,3 miljoner på sex starter och stallet är revanschsugna efter förra årets tredjeplats.

 – Vi har en häst som absolut kan vinna både försök och final, det tror vi. Vi var nära förra året, han fick backa sig loss när det gick som fortast men visade ett fantastiskt upplopp. Nu har han ett år till, så han kan absolut vara med och kämpa om segern.

Hur är läget med hästen?

– Det är bara bra. Han har tagit det senaste loppet precis som vi trodde att han skulle göra. Vi var nöjda med honom senast med tanke på hur loppet gestaltade sig. Det blev ett omöjligt lopp men det viktigaste var att hästen skulle få sig en rejäl genomkörare, och det fick han. Sen trodde vi kanske inte att skorna skulle spela honom ett så stort spratt som det gjorde, det var inte alls samma klipp i honom så det är bara att konstatera att skor är ett minus men det kör vi inte med nu. Han kommer gå maxad direkt nu för vi vill jättegärna vinna försöket.

Günter Herz är relativt okänd för den svenska travpubliken. Vem är han?

– Det är en pigg och glad 70-åring som håller på mycket i kaffeindustrin. En förmögen man från Hamburg som driver uppfödning själv på ren hobbynivå. Han har väl 25-30 fölmärrar som han betäcker varje år.

Hur många hästar har han hos er nu?

– Han har åtta hästar nu. Brioni är bäst och sen har han Elaine. Sen har han yngre hästar som är ostartade. Det brukar pendla mellan sex och åtta hästar.

”Bestämmer ingenting”

Men trots Herz inflytande lägger han sig inte i matchningen av Brioni. Den sköter Joakim Lövgren.

 – Han bestämmer i stort sett ingenting. Vi har alltid en dialog med stallet, och låter han vara delaktig så klart men det har varit rätt så givet vilka lopp som Brioni ska siktas på.

Kommer han till Solvalla på söndag?

– Ja. Han jobbar så in i helvete men han var på Solvalla förra året och kommer i år också. För honom är det väldigt känslomässigt att vinna ett stort lopp. Han var rörd efter Olympiatravet. Han såg loppet direkt hemma och den närmaste kretsen sa att han blev rörd och tagen efter den segern för det var något väldigt stort hästen hade gjort.

Känner man en stor press att träna hans hästar?

–  Ja, det är klart att lite press känner man. Det måste funka liksom och det gäller alla hans hästar och alla vi har i träning, men just då han äger stallets stjärna blir det lite extra. Men hittills har vi inte haft någon orsak att vara oroliga för samarbetet för det har gått på räls och han har fått många segrar.

Vinner Brioni Elitloppet?

– Jag tror han vinner Elitloppet. Det är i år han ska vinna det, säger Mikael Fagerberg till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM