ATG:s vd: Det är David mot Goliat

Remy Nilson skriver själv om Elitloppet – den lille tränaren ställs mot de stora

TRAV

David mot Goliat.

Den lille mot den store.

Det okända mot det kända.

Foto: Kanal 75
Remy Nilson skriver själv om Elitloppet i Solvallaprogrammet. Här är hans krönika.

Allt detta är Elitloppet, exemplariskt vårdat och skött av Solvalla till en av Sveriges absolut största årliga  idrottshändelser.

Ego Boys seger 1973 tog evenemanget till höjder långt utanför travsportens värld. En svensk David hade  besegrat en amerikansk Goliat (Flower Child). Samma  känsla infann sig 20 år senare när värmländske Copiad  knockade den amerikanske fantomen Pine Chip.

– Ryck av honom alla skor, sa Copiads legendariske hovslagare Hilmer Haglund inför finalen.

–Du är galen, sa Erik Berglöf och åkte ut och vann.

Samma kittlande känsla finns där varje år.  Vad ska hända? Vem är bäst?

”Längtar efter att se Taggen”

I år heter David Prince Tagg. Han kommer från Mantorp. Tränas och körs av Ralf  Karlstedt. Den lille tränaren mot de  stora.

Jag längtar efter att få se  Ralf och ”Taggen” komma ut  på Solvalla och värma upp  inför Elitloppet. Få höra den  stora, kunniga publiken ta emot dem med sitt öronbedövande och uppskattande jubel. Ja, jag får redan rysningar. De är inga dunungar. Båda har redan övertygat stort, men mot annat motstånd. Är de fågel eller fisk?  En kraftig Ego Boy-varning är härmed utfärdad!

Det finns många som Ralf i Sverige. En travtränare med mindre rörelse eller amatör, som varje dag envist och uppoffrande tränar och tävlar med sina hästar. De är bredden i svensk travsport och utgör förutsättningen för Elitloppet.

Gett 32 miljarder till sporten

Precis som du som troget lämnar din V75:a eller går på den lokala travbanan och spelar på din vinnare. Du har också stor del i att Sverige i dag är en av världens ledande travnationer. Genom ATG har svenska spelare nämligen bidragit med hisnande 32 miljarder kronor till sporten sedan starten 1974.

Det är på denna bas och modell vi byggt och vill bygga vidare, forma en bredd och en topp i ett samspel för fortsatt framgång. 

Elitloppet är inte bara 1.609 meter utan så mycket mer. Elitloppet är du som håller i det här programmet, hovslagaren på Sveriges stallbackar, jordbrukarna som odlar foder till våra hästar och skötaren som förberett sin häst i flera år för dessa två minuter. Jag skulle kunna fortsätta ett tag till.

Elitloppet är toppen på en svensk unik modell vi är mycket stolta över.

Så följ de fantastiska hästarna, njut  av stämningen och prova en spännande V75:a. Bättre kan det inte bli.

Nu tar vi dom igen, Sverige!

Välkomna till Elitloppet 2011!

FAKTA

På söndag avgörs Sveriges största travlopp Elitloppet.

Här är ATG:s vd Remy Nilsons krönika om storloppet.

Remy skriver själv om känslorna inför söndagen i Solvallas Elitloppsprogram.

Remy Nilson, vd ATG

ARTIKELN HANDLAR OM