Trav365 avslöjar: Kan öppna 1.05

Foto: Jakob Smith
Tränar startsnabbhet Här provar Ralf Karlstedt rejält bakom bilen med Prince Tagg och öppnar runt 1.05 första 250 metrarna.
TRAV

Hela trav-världen ställer sig frågan: Hur bra är Prince Tagg?

Ingen vet – men nu avslöjar Ralf Karlstedt sina sista förberedelser inför Elitloppet på söndag.

– Jag har testat bilprovstarter och han kan öppna 1.05, säger Karlstedt.

På söndag startar Ralf Karlstedt och Prince Tagg som stora publikfavoriter i Elitloppet på Solvalla. Karlstedt driver en liten tränarrörelse på Mantorpstravet och ska på söndag utmana några av världens bästa hästar och kuskar med sin favorithäst.

Uppståndelsen kring Prince Tagg är enorm och när hästen på söndag defilerar framför Elitloppspubliken kommer Ralf Karlstedt mötas av stående ovationer och hyllningar.

Prince Tagg fick sin Elitloppsbiljett efter segern på Färjestads travbana för en månad sedan då femåringen utklassade flera meriterade motståndare. Karlstedt har efter det valt att inte starta sin häst i något förberedande jobb utan bara tränat honom. Nu kan Trav365 avslöja Karlstedts sista finslipande jobb med publikfavoriten.

Att Prince Tagg i fredags övade bilprovstarter på Mantorpstravet är redan känt – men hur fort Karlstedt körde med sin häst vet inte många. Prince Tagg har aldrig varit känd som någon snabbstartare men i Elitloppet måste hästen öppna fort för att ha någon chans att kvala in till finalen. Därför körde Karlstedt tre bilprovstarter i fredags och inledde lugnt – men avslutade fortare.

”Började bromsa”

I det tredje och sista testet körde Karlstedt i maxfart med sin häst och det gick fort – riktigt fort. Tränaren berättar själv om testet.

– Jag körde på lite lagom i den första som jag brukar. I den andra försökte jag mana på lite mer än vanligt och i den tredje var det som värst, då gick det som fortast.

Hur fort körde du?

– Det gick 1.08,5 i 500 meter men när han kom ur första sväng ville han inte springa fortare för då blev han ensam utan häst bredvid sig. Han började bromsa in i svängen men det gick nog 1.05-1.06 första 250 metrarna. När Prince Tagg börjar ta i för fullt kommer han vara den snabbaste hästen jag kört, helt utan tvekan.

Varför körde du sådana här snabba tester?

– Tanken är att han ska förstå att när bilen släpper iväg fältet så ska han springa efter bilen. Men det svaret får vi på söndag, då får vi se om han kommer öppna fort. Vi kommer absolut inte ta någon ledning, det är inte därför jag övar startsnabbhet. Vi gör det för att inte tappa många längder från start vilket jag inte tror att han kommer göra

Tror du det?

– Jag har ingen aning. Han är lite egen i sig själv så det vet jag inte alls. Men jag vet lite själv vad jag kan göra från start då jag kan vara på honom lite utan bekymmer. Jag har aldrig lagt spöet på honom och försökt ladda iväg rejält, men så lär det bli den här gången, säger Ralf Karlstedt till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM