Tränaren om Brioni: Han är gjord av stål

Elitloppshästen som är en riktig superhäst – tränaren om sin stjärna

TRAV

Brioni är det stora svenskhoppet i Elitloppet.

Joakim Lövgren förklarar utförligt vad det är som gör honom till en superhäst.

– Han är ett fysiskt och psykiskt praktexemplar. En riktig toppatlet, säger Lövgren.

I fjol var Brioni trea i Elitloppet.

I år hävdar Joakim Lövgren att han är ett snäpp bättre.

Efter segern i Olympiatravet finns ett tydligt uppsatt mål.

– Vi har ingen annan ambition än att vi ska vinna Elitloppet. Det här är en superatlet som är förberedd för det, säger Joakim Lövgren.

”Gjord av stål”

Han beskriver han vad det är som gör den tyskfödde världsstjärnan så bra.

– Byggnadsmaterialet i Brioni har varit väldigt hållbart. Det är just hållbarheten i benen som har gjort att han har kunnat upprepa sina prestationer. Flera av hans bröder har haft minst lika mycket talang som honom, men har inte tålt att göra så här många starter på så här hög nivå som han har gjort.

– Vissa hästar är gjorda utav socker och andra är gjorda utav stål. Det finns de som går sönder trots att exteriören är korrekt, men det beror på att byggnadsmaterialet är utav socker eller balsaträ.

– Han har en kolossalt välutvecklad bakkärra. Hästen är extremt musklad runt bakknäna, runt korset och hans fysik är femstjärnig, det kan man lugnt säga. Det är också en faktor att han orkar driva på den här stora kroppen. Han är 1.67 centimeter över manken och kan utnyttja sin storlek eftersom han är så stark och så välmusklad.

Stark mentalt

– Tekniken är viktig också, hur de springer. En elithäst måste ha snabbheten, uthålligheten och den mentala biten med sig. Det stupar ofta på något men elithästarna har ofta allting.

– Han har inte haft några återkommande skador, det brukar annars vara de flesta travhästars gissel. De springer snabbare än de håller ihop. Många gånger går träningen ut på att göra dem hållbara. Uthålligheten och snabbheten är ofta medfött, även om den såklart förbättras med träningen.

– Han är väldigt stark mentalt, blir aldrig nervös eller stressad. Dessutom har han stort hjärta och stora lungor. Det ser till att han kan hålla farten länge och det är muskulaturen som ser till att han kommer upp i hög fart.

Brioni blev fyra i genrepet i guldfinalen i lördags på tiden 1.11,2. Hur kommenterar du den insatsen?

– Han var mer hämnad av att gå med skor än jag hade hoppats på. Så det var en kombination av att han inte hade fått ett riktigt lopp på fem veckor och att han gick med skor. Det var ingen maxprestation men han hade också ett dåligt läge och avslutade 1.09 sista 800 metrarna ute i tredjespår. Därmed har vi fått en riktig genomkörare i honom.

Kommer han att vara ännu bättre nu än när han vann Olympiatravet?

– Olympiatravet var nog en sådan maxprestation där vi hade lyckats med förberedelserna. Han gick i mål med tussarna kvar och med full spänst mot det motståndet och med de varvtiderna som var. Hästen var i ett hundraprocentigt slag den dagen och vi jobbar på att ha honom i samma skick på söndag.

Ni var trea i fjolårets Elitlopp. Om du jämför hästen idag mot förra året, hur är Brioni då?

– Jag tyckte nog att han var vassare efter Elitloppet i fjol. Han gick två jättebra lopp, han förlorade försöket på målfoto och var bara en längd efter Iceland i finalen. Men jag tycker att han var ännu bättre under juni månad, det är lite som skiljer men jag tyckte inte att jag hade hundraprocentig form på honom just i Elitloppet. Vi har lagt om och ändrat lite till i år och jag tror att det går att få ut mer i år än vi fick i fjol.

Vad är känslan inför Elitloppet? Hur stora är förhoppningarna?

– Förhoppningarna är att vi ska vinna. Det är vår ambition. Vi förbereder honom för det och det finns ingen annan ambition än att vi ska vinna finalen. Allting går ut på det, säger Joakim Lövgren.

ARTIKELN HANDLAR OM