Kändisarna: Han vinner Elitloppet

Foto: Lars Hedelin, Niclas Hammarström, Magnus Sandberg
TRAV

Nu är det dags för året stora travhändelse, Elitloppet.

I en stor enkät avslöjar kändisarna vem de tror vinner Elitloppet.

Dessutom delar de med sig av sina bästa Elitloppsminnen.

Tomas Brolin, fotbollslegendar

– Rapide Lebel gjorde ju ett grymt bra lopp sist med tanke på den tuffa resan. Det var starkt gjort att ens ta sig i mål. Hästen visade att han är bra i alla fall och om han har tagit loppet rätt och inte är utsliten tror jag att han vinner. En bra tredjehandare.

– Copiads upploppsstrid mot Pine Chip var fantastisk. Man rös. Det var VM-året 1994 och jag såg det live innan vi drog över till USA. Det var en perfekt uppladdning inför vad som komma skulle.

Jessica Almenäs, programledare

– Jag tippade faktiskt Arch Madness redan innan Oslo GP så jag står fast vid det. Med perfekt utgångsläge och en av Sveriges bästa kuskar i sulkyn luktar det seger. Men hjärtat hejar alltid på Iceland.

– Mitt bästa elitloppsminne är från 2003 när From Above vann. Det var ett fantastiskt race med Victory Tilly i ledningen och min favorithäst Scarlet Knight i dödens. Glömmer aldrig den upploppsstriden.

Peter ”Foppa” Forsberg, hockeylegendar

– Det är ganska jämnt i år men jag tror på Lisa America. Hon avslutade mycket bra sist och verkar starkt på gång. Visade i fjol vilken bra häst det är.

– Man har ju sett några bra genom åren. Mack Lobell och Copiads segrar var något speciellt. De var imponerande och dem glömmer man inte. Även Sea Coves seger 1993 minns jag väl, ett av mina första Elitlopp.

William Thorsson, professionell pokerspelare

– Jag tror att Rapide Lebel är helt överlägsen. Det finns inga riktiga jättevärldsstjärnor med i loppet. Lite varning för Oyonnax kanske. Jag tror att någon av de franska hästarna vinner. Jag har ingen superkänsla för de andra.

– Varenne har varit min absoluta favorithäst sedan jag började gå på trav. Den hästen var helt sagolik. Första gången han vann Elitloppet och slog Victory Tilly från dödens var enormt imponerande.

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren, f.d. tyngdlyftare

– Det ser nästan mer öppet ut än någonsin i år. Det är in i helvete jämnt. Men jag tror att Brioni tar hem det. Han visade i fjol att han är stark och gynnas av att gå två heat samma dag. Startar ju också nu två veckor i rad, precis samma upplägg som när han vann Olympiatravet.

– När Meadow Road vann -85 var jäkligt häftigt. Det var riktigt bra hästar med och en fransman som slog världsrekord i försöket. Så kom Meadow Road och bara tokmosade alla i finalen. Även när Utah Bulwark vann -87 var en kul överraskning. En långtradare som slog av de andra och Stig H visade sin skicklighet.

Leif ”Loket” Olsson, konferencier

– Jag såg Arch Madness vinna i Norge och jag tror att han vinner igen. Åtminstone hoppas jag det för Björn Goops skull.

– Jag jobbade som speaker tidigare på Solvalla och det var åren när Copiad vann. Det var fantastiskt när han slog Pine Chip. Ego Boy såg jag också men då var jag inte på plats.

Johan Edlund, programledare och referent

– Jag tycker att årets Elitlopp är ett av de jämnaste jag har upplevt. Det som avgör är att häst och kusk har sin dag. Spontant säger jag Rapide Lebel men då måste Eric Raffin köra normalt.

- Victory Tilly år 2000. Det var landskampsstämning på Solvalla den dagen. Och en härlig duell mellan Victory Tilly och General du Pommeau. Enda gången min röst har spruckit under ett lopp.

Frank Andersson, brottarlegendar

– Jag tippade Brioni som vinnare i Olympiatravet och tror hårt på honom nu också. Han fick en perfekt genomkörare senast och nu kommer han att vara i toppform. Dessutom blir det barfota runt om och Jocke Lövgren säger att hästen är bättre i år än i fjol då han kom trea.

- Varenne imponerade stort när han vann två gånger och krossade Victory Tilly och Scarlet Knight. Det är världens bästa travhäst genom tiderna.

Kristian Huselius, NHL-stjärna

– Jag tror lite på Lisa America men mest feeling har jag för Iceland. Helstängt huvudlag och barfota nu. Han kan köra i rygg på Arch Madness i försöket och lifta med till en andraplats. Sedan tror jag att han vinner finalen.

- Det var häftigt när Stig H vann med Victory Tilly. Men när Coktail Jet flög fram till seger var enormt imponerande att se. Det är inte så lätt att vinna på det sättet och det var ruggigt häftigt.

Patrik Sjöberg, f.d. världsmästare i höjdhopp

– Jag tror att Arch Madness vinner. Han var grymt bra i Oslo.

– Jag var på Elitloppet i fjol. Det var en häftig stämning och en folkfest. En trevlig kombination med härliga vänner, mat och dryck. Tyvärr gick det inte så bra på spelet den gången.

Malin Baryard, hoppryttare

– Jag tror att det blir antingen Arch Madness eller Lisa America som vinner.

– Mitt starkaste minne är från -94 när Copiad vann för första gången och slog Pine Chip.

Ulf Elfving, radioprofil

– Jag tror på Brioni. Efter genomköraren senast och skorycket nu är han det stora svenskhoppet. Vore kul med svensk seger igen.

– Torvald Palemas seger för två år sedan var speciell, särskild för Svanstedt som körde med mycket adrenalin i sig då. Det var speciella omständigheter för honom med allt som hände runtomkring.

Viktor Åkerblom, skådespelare

– Eftersom jag har egna hästar och min kära mot på Mantorps travbana så hejar jag på Prince Tagg. Jag måste gå på hjärtat den här gången och satsar min skäl och veckopengen på honom. Fast i övrigt tycker jag inte att det spelar så stor roll vem som vinner Elitloppet. Bara själva grejen att få vara på plats och se de här världsstjärnorna är magiskt nog.

– Både förra och förrförra året var magiska dagar med solsken, glädje och sport i världsklass. Stämningen runt Elitloppet är fantastisk, folk är så glada och man får se häftiga prestationer.

Tommy Salo, sportchef Leksand

– Jag hoppas på Iceland och tror att han försvara fjolårssegern. Det vore kul om han kunde vinna i år igen.

– Det är många bra vinnare genom åren, men From Above, Varenne och Copiad har etsat sig fast lite extra.

Sven Melander, skådespelare

–  Iceland vinner, han är överlägsen. Om Melander har en häst med så måste jag ju tippa honom. Han har säkert ställt i ordning.

– Det måste jag nog ändå säga Fresh Yankee. Det var mitt första Elitlopp och det var första gången jag var på Solvalla. Jag körde bil upp på natten med min kusin och det var något alldeles speciellt. Det har etsat sig fast.

Åsa Elmroth, travreporter TV4

– Björn Goop och Arch Madness är min vinnare. Äntligen får Björn vinna på riktigt!

– Mitt bästa minne är när jag satt och trängdes på ett staket i första sväng och grät glädjetårar då Stig H kastade pisken efter att ha segrat med Victory Tilly.

Maria Akraka, f.d. friidrottsstjärna

– Det är väldigt öppet i år och det kan gå precis hur som helst. Jag sticker ut hakan och tror att Per Lennartsson skräller med någon av sina hästar. Jag tror att det kan bli Rakas.

– Det finns många fina segrare. Men för några år sedan stod jag på innerplan och fotograferade när loppen gick. Då blev jag väldigt imponerad av Jag de Bellouet som var en stor och maffig häst. Jag fick se honom på nära håll och han gjorde stort intryck på mig. Just att det var en så maffig häst.

Johan Hedenberg, skådespelare

– I mina drömmar så vinner Prince Tagg. Men när jag vaknar så förstår jag att det är Goop som har vunnit med Arch Madness.

– Jag kan inte komma ifrån när Copiad slog Pine Chip. De stred sida vid sida och det är bland det ruggigaste man har sett. Hästen var som en saga för Erik Berglöf och det elitloppsminnet sitter djupast.

Johannes Brost, skådespelare

– Arch Madness och Björn Goop vinner. Det blir amerikansk-värmländsk seger. Hästen var mycket bra när den vann senast och Björn körde ett kanonlopp.

- Oj, det är många bra stjärnor man har sett genom åren. Men den kanske häftigaste vinnaren är nog när Victory Tilly och Stig H vann.

Challe Berglund, hockeyprofil och travexpert

– Jag tror att Rapide Lebel vinner.

– Mitt bästa minne är den häftiga duellen mellan Copiad och Pine Chip.

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren, f.d. tyngdlyftare

– Det ser nästan mer öppet ut än någonsin i år. Det är in i helvete jämnt. Men jag tror att Brioni tar hem det. Han visade i fjol att han är stark och gynnas av att gå två heat samma dag. Startar ju också nu två veckor i rad, precis samma upplägg som när han vann Olympiatravet.

– När Meadow Road vann -85 var jäkligt häftigt. Det var riktigt bra hästar med och en fransman som slog världsrekord i försöket. Så kom Meadow Road och bara tokmosade alla i finalen. Även när Utah Bulwark vann -87 var en kul överraskning. En långtradare som slog av de andra och Stig H visade sin skicklighet.

ARTIKELN HANDLAR OM