Huselius om festen: Fantastisk stämning

Travprofilerna och kändisarna om årets Elitlopp – tippar vinnaren

TRAV

Jennifer Tillman, stjärnlärling
 Hur analyserar du det första försöket?
– Rapide Lebel lär väl inte kunna hålla upp ledningen. De har ju sagt att de ska backa runt fältet. Jag tror att Brioni är snabbast iväg. Men Define the World är också väldigt startsnabb, det är inte helt omöjligt att han tar sig förbi. Det blir nog lite körning mellan Brioni och Define the World och många är nog sugna på rygg på ledaren. Sedan blir det intressant att se vad Lutfi Kolgjini gör med Lavec Kronos, han kanske också laddar. Men lite fördel Brioni med tanke på spåret, jag tror att han vinner.
Hur analyserar du det andra försöket?
– Här tror jag att Arch Madness spetsar och sedan kör han i ledningen. Han är förhandsfavorit till att vinna och har ett jättebra spår. Hästen är så startsnabb så det borde vara spets och slut. Det här försöket är lite lättare att analysera på förhand än det första.
Hur analyserar du finalen?
– Det känns väl som att Brioni och Arch Madness gör upp om det i finalen. Om de nu vinner varsitt försök så får de bra spår i finalen. Sedan är frågan vem av dem som är bäst. Det kan hänga på startspåren, vem som får spår invändigt om den andra. Sedan är det ju fransmän med i loppet och det är inte säkert att ledaren får vara i fred. Jag tror nog mest på att Brioni vinner. Han gjorde ett väldigt bra Elitloppet i fjol och det känns som att han går framåt ytterligare till i år. Jag tror på svensktränad seger.
 Vad tycker du om standarden på årets Elitloppet?
– Det är bra och det är framförallt väldigt jämna försök och det gör att det är ett roligt Elitloppet. Det känns som att nästan alla kan var med och kriga. Det är väldigt öppet och svårtippat, och därmed extra spännande. Jag tror att nästan alla kan gå till final. Det är flera bra utländska hästar med också. Sedan var det ju synd att varken Maharajah eller Torvald Palema kunde vara med. Men jag tycker att det är väldigt bra hästar med ändå.
Hur upplever man Elitloppet bäst?
– I sulkyn, ha, ha. Som kusk drömmer man såklart om att köra i Elitloppet. Men annars är Solvalla den bästa platsen att vara på. Var man är på banan tycker jag är oväsentligt, bara man är där.
Kristian Huselius, NHL-stjärna
 Hur analyserar du det första försöket?
– Alla tror att Rapide Lebel inte kan öppna, men det vet jag att han kan göra. Han öppnade 1.06 i Finlandia-Ajo när vi hade med Quarcio du Chene. Jag tror inte att han öppnar så bra nu, jag tror att Year in Review leder från start till mål. Jag ser ingen anledning till varför Per Lennartsson ska släppa till Brioni.
Hur analyserar du det andra försöket?
– Jag tror det blir så att Arch Madness och Iceland öppnar så pass bra att Iceland kan krypa ner i rygg på Arch Madness. Sedan svarar Arch Madness de som kommer utifrån och vinner försöket. Iceland följer med i rygg och blir tvåa.
Hur analyserar du finalen?
– Det beror ju på vilka som går vidare. Men jag tror att Iceland kan ha en bra chans. Fast om Rapide Lebel får ett vilsamt lopp i försöket så har han ju sparade krafter till finalen och blir farlig. Lisa America blir också farlig om hon får rätt lopp. Jag tror att det står mellan någon av de tre.
Vad tycker du om standarden på årets Elitloppet?
– Den är bra. Det är väldigt många fina hästar och jämna lopp. Det är alltid bra standard i Elitloppet så det är inget att snacka om.
Hur upplever man Elitloppet bäst?
– På plats på Solvalla, där är en fantastisk stämning. Jag har varit på lite olika platser de senaste åren. Ibland har jag suttit på restaurang Kongressen, annars har jag varit ute. Det beror ju lite på vädret men alla ställen är schyst. Bara man är på plats.
Erik Adielsson, stjärnkusk
Hur analyserar du det första försöket?
– Det är svåranalyserat. Mycket avgörs på vad Define the World gör från start. Den hästen är väldigt kvick ut om kusken laddar med honom. Men jag tror ändå att kör man loppet tio gånger så kommer Brioni flest gånger att sitta i ledningen. Sedan vet man inte vad Lutfi Kolgjini gör bakom Lavec Kronos, den hästen är också startsnabb och det är inte omöjligt att ”Ludde” laddar. Det är otroligt svårt att säga vem som vinner. Måste jag ta en så blir det Brioni.
 Hur analyserar du det andra försöket?
– Jag tror att det är väldigt stor chans att Arch Madness kommer till ledningen. Han imponerade rejält i Oslo senast, men Björn Goop körde också ett perfekt lopp. Det var en ovant lång distans för hästen och han hade en lång resa bakom sig, med tanke på det gjorde Arch Madness det väldigt bra.
Hur analyserar du finalen?
– Tränaren och kusken till Rapide Lebel har gått ut väldigt tydligt och sagt att det blir en lugn körning i försöket och sedan full gas i finalen. Men jag tror ändå att Arch Madness vinner, jag tror inte att han blir lätt att gå runt över 1 609 meter och dessutom har han en av de bästa kuskarna i Björn Goop. Jag tror att Arch Madness blir svårslagen.
Vad tycker du om standarden på årets Elitloppet?
– Den är väldigt bra. Som alltid är det de tio första platserna som det är mest diskussioner om. Men även platserna tolv till 16 har Solvalla lyckats mycket bra med. Jag menar, hade man pratat om att Rapide Lebel skulle vara med i Elitloppet när han var så bra i Frankrike för några månader sedan, så hade man inte trott på det. Man har även lyckats få hit drömhästar från både USA och Kanada. Jag tycker det är jäkligt bra gjort av Solvalla.
Hur upplever man Elitloppet bäst?
– E-läktaren på Solvalla. Där sitter de verkliga travfantasterna och det byggs upp en stämning hela dagen som kulminerar i finalen. Det är en spännande och skön plats att vara på.
Åsa Elmroth, travreporter i TV4
Hur analyserar du det första försöket?
– Spetsstriden står mellan Brioni och Define the World. Rapide Lebel är loppets tuffaste häst men frågan är var han hamnar från innerspåret. Wishing Stone är loppets joker och hittar han ner i andra-, tredjepar utvändigt kan hans spurt bli giftig. Jag tror nämnda fyra hästar tar sig vidare till finalen.
Hur analyserar du det andra försöket?
– Andra försöket ser ut att vara vikt åt Arch Madness i ledningen och ner i rygg på denne hittar Iceland. Jag tror även på den ordningsföljden i mål. Lisa America spurtar in och kniper tredjeplatsen. Sista finalplatsen står mellan svenskhoppen Rakas och Prince Tagg. Snälla, kan inte båda få kvala in?
Hur analyserar du finalen?
– Arch Madness leder loppet från start till mål. Det blir en amerikansk-svensk-norsk-seger. Alla blir glada.
Vad tycker du om standarden på årets Elitloppet?
– Den håller jämn och hög standard. Jag kan inte minnas att det varit så här ovisst på förhand. Det kanske saknas en Varenne eller Victory Tilly i startfältet men det kommer att bli spännande.
Hur upplever man Elitloppet bäst?
– Utan snack ute på publikplats. Helst mitt i gröten på E-läktaren. Där är stämningen hög oavsett väder och vilka som vinner. Eller som reporter förstås. Då är man verkligen nära segerglädjen.
Robert Bergh, idrottsstjärnornas favorittravtränare

Hur analyserar du det första försöket?

– Jag har trott hela veckan att Rapide Lebel bara backar sig ut och dundrar runt dem. Men ju mer jag har funderat så tror jag att Brioni vinner försöket, han svarar ut Define the World och vinner från spets. Rapide Lebel säkrar ett andra- eller tredjepris och går till final.

Hur analyserar du det andra försöket?

– Det blir inte ens spännande. Arch Madness tar ledningen och sedan tror jag inte att det blir någon körning. Han får bestämma och vinner lätt. Det är en kanonhäst som blir kul att se, men som lopp blir det inte spännande. Lisa America kommer att avsluta bra och blir nog tvåa eller trea.

Hur analyserar du finalen?

– Det kommer att bli ett helt annat lopp än försöken. Det kommer att hända mer och bli mycket tuffare körning.

Lottningen av startspåren avgör ju så klart mycket. Men den här gången kommer Rapide Lebel inte låta Arch

Madness sitta i fred i ledningen, han kommer att trycka upp farten och det blir kört åt en tredje häst. Jag tror att Lisa America bara vinner finalen. Jag har faktiskt en grym känsla för henne. Hon får ett bättre spår i försöket och är då med i matchen direkt.

Vad tycker du om standarden på årets Elitloppet?

– Det håller bra klass. Det är en blandning

av högkapabla hästar och lite underdogs. Men jag tycker också de borde ha kunnat plocka in lite andra nya hästar. Det fanns mer att välja på än att bara ta Solvallahästar. Det är kul att en sådan som Prince Tagg är med som inte är synad i de här sammanhangen. Men jag skulle vilja ha med fler hästar som man inte vet var man har.

Hur upplever man Elitloppet bäst?

– På plats på Solvalla så klart och jag kan rekommendera första kurvan. Det är häftigt att stå nära när det är full körning och alla kommer dundrande. Det är kul att se vad som händer i inledningen av loppet. Och så får man ju även se hur hästarna ser ut i sista kurvan, precis innan de svänger in på upploppet. Det är rätt mäktigt att följa Elitloppet på nära håll.
 

ARTIKELN HANDLAR OM