”Arch Madness blir svårslagen”

Tränaren om sin Elitloppsstjärna – berättar om taktiken

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
TRAV

Jänkarna brukar komma hit och försöka sätta skräck i européerna.

Men en USA-flaggad häst har inte vunnit Elitloppet på 13 år, sedan 1998.

I dag är superyankeen Arch Madness stor­favorit.

Det finns många spektakulära jänkare som har gjort avtryck i Elitloppets historia. De sprinterbetonade flygmaskinerna har genom åren bidragit till några av de största sportupplevelserna på Solvalla. Amerikanska kuskar som med sina långa tömmar ligger raklånga i sulkyn har gjort dem till färgstarka ekipage.

I år kommer Arch Madness till Elitloppet för första gången. Han är USA:s bästa äldre häst och har tillhört den yppersta eliten i flera säsonger. Den sjuårige valacken är världsrekordhållare på tusenmetersbana och han har sprungit in nästan 19 miljoner kronor.

Arch Madness tränas av norrmannen Trond Smedshammer, som har varit verksam i USA de senaste 18 åren. Han är en av USA:s bästa tränare och har vunnit alla storlopp som går att vinna over there, bland annat The Hambletonian Stakes, världens största lopp för treåriga hästar.

”En av de bästa”

Ändå tvekar Smedshammer inte när han säger:

– Arch Madness är en av de absolut bästa jag har tränat. Men han har även gett oss en del huvudbry genom åren. Han var inte lika lätt att träna tidigare och som unghäst var han rent tokig. Då var han het och dum men det blev bättre när han blev kastrerad och valack.

Vann i Oslo

För exakt två veckor sedan vann Arch Madness Elitloppsgenrepet Oslo Grand Prix – med svenske superkusken Björn Goop i sulkyn. Smedshammer ville helt enkelt ha en nordisk kusk på sin stjärna.

– En amerikansk kusk var helt ointressant i Oslo. Det är en helt annan körstil i Norden än i Nordamerika. Först hade jag tänkt köra själv men så var det osäkert om jag skulle komma till Oslo. Jag frågade Björn och han tackade ja. Han är ju champion och har varit etta i Sverige i många år. Han har både rutin och kvaliteter för att köra i så stora lopp, säger Smedshammer.

”Perfekt”

Den norske tränaren lyckas heller inte ta sig till Sverige och Elitloppet på grund av visumstrul.

– Elitloppet är en så speciell tävling och det är klart att man egentligen gärna vill vara där. Framförallt när vi nu har en häst som kan vinna.

Arch Madness har ett perfekt läge med spår två bakom bilen i för­söket. Han är de flestas favorit till segern.

Hur ser du på uppgiften?

– Det ser helt perfekt ut. Vi kunde inte ha fått det bättre. Hästen verkar jättefin efter Oslo och jag är väldigt nöjd med allt så här långt.

Hur blir taktiken?

– Han kan öppna fort och kan gå i 1.09-tempo hela vägen. Det är det som gör honom så bra. Nu när vi har så bra spår lutar det nog åt att vi kör i ledningen.

Hur bra vinstchans har han?

– Jag hoppas att han gör ett av sina bästa lopp och i så fall blir han svårslagen. Jag har mycket goda vibbar.

När Björn Goop vann Oslo Grand Prix med Arch Madness var det en av hans största segrar i karriären. Han är full av beundran för världsstjärnan.

– Det är en väldigt komplett häst. Han kan gå både från ledningen och bakifrån och är inte positionsberoende som det känns. På det sättet är han inte så typisk amerikansk, han är både stark och speedig. En riktig Ferrari, säger Björn Goop.

Anlände i går kväll

– Han har vunnit bakifrån i USA på 800-metersbanor och det är inte många som klarar av det. Det är en fruktansvärd fajter som inte känner någon trötthet alls. Han kämpar hela vägen in i mål och är en av de bästa hästar jag har kört.

Arch Madness anlände till Solvallas stallbacke sent i går kväll.

Kretsen runt hästen ville inte stressa upp honom m

FAKTA

Yankees vi minns i Elitloppet

Mack Lobell

SEn av tidernas färgstarkaste Elitloppsvinnare. Är hittills den enda som har vunnit Elitloppet som fyraåring (1988 för John D Campbell). Såldes därefter till Sverige och vann även Elitloppet 1990 för Thomas Nilsson. Sprang in över 22 miljoner kronor.

Moni Maker

SDet väldiga stoet med den enorma styrkan. Tränades av USA-baserade ­Jimmy Takter och fullständigt krossade konkurrenterna när hon vann Elitloppet 1998 för Wally Hennessey. Sprang ­under sin karriär in över 40 miljoner ­kronor.

Pine Chip

SVärldsrekordhållare som vann för­söket till Elitloppet 1994 för Chris Boring. Hade sedan en oförglömlig duell mot svenske folkhjälten Copiad i finalen där han fick ge sig på upploppet och ­galopperade till slut.

Mr Muscleman

SDet jättelika monstret utkämpade en tuff duell mot franske L’Amiral Mauzun men fick ge sig med knapp marginal. Hästens skötare var svenskan Linda ­Albertsson som innan loppet hade lovat att rida naken runt Solvalla om stjärnan vann.

Peace Corps

SDet farliga stoet med det hårda ­humöret som satte sina spår hos folk som försökte klappa henne. Såldes till Sverige och gick i träning hos Stig H ­Johansson som vann Elitloppet med henne 1991.

Napoletano

SSåldes till Sverige och gick i träning hos Stig H Johansson. Var med i den omtalade finalen 1988 och blev trea ­efter Mack Lobell. Hade dessförinnan varit tvåa i försöket bakom Sugarcane Hanover och gjorde en sensationell upphämtning efter en jättegalopp i inledningen. Vann sedan Elitloppet 1989 för Stig H.

Flower Child

SVar den amerikanska favoriten som utkämpade ett skiljeheat mot Ego Boy 1973. Det kanske mest klassiska Elit­loppet genom tiderna. Kördes av megastjärnan Joe O’ Brien och fick i duellen ge sig mot Ego Boy och Rättviksamatören Ingemar Olofsson.

ARTIKELN HANDLAR OM