Miljardären Herz dröm blev sann

Miljardären Günter Herz äger Elitloppsvinnaren – fick vinna storloppet inför 30 000 fans

Foto: Gustav Mårtensson
TRAV

Han är miljardären som äger 100 travhästar och som räddat tysk travsport.

Günter Herz dröm blev sann när han vann Elitloppet på Solvalla inför 30 000 galna travfans.

– Brioni är en häst gjord av stål, därför är han bäst, säger tränaren Joakim Lövgren.

Elitloppsvinnaren Brioni tränas i Sverige men ägs av en tysk man vid namn Günter Herz.

Herz är en maktfaktor inom tysk travsport då han äger cirka 100 hästar och är en av de bidragande orsakerna till att tysk travsport fortfarande existerar. Tyskland har haft problem med travsporten – men i och med Herz lever sporten fortfarande.

– Han har gått in och hjälpt Hamburgs travbana för att finansiera omläggningar av banor och sett till att det hållits flytande. Han har rätt så stor del i att det fortfarande är tysk travsport på vissa banor. Han satsar hårt och tycker om det här med trav, det är framförallt vi tacksamma för, säger Mikael Fagerberg i Joakim Lövgrens stall.

Okänd för travpubliken

För några år sedan valde miljardären Herz att även satsa på Sverige och valet av tränare föll på Joakim Lövgren. Lövgren som håller till på Jägersro i Malmö hade tränat en häst åt en av Herz bekanta och den tyske travkungen valde då att flytta lite hästar till Jägersroprofilen. Succén kom direkt då Herz hästar radade upp segrar i Sverige och efter ett tag fick Lövgren in Brioni i träning och nu blev drömmen sann när Brioni vann Elitloppet.

Günter Herz är relativt okänd för den svenska travpubliken. Vem är han?

– Det är en pigg och glad 70-åring som håller på mycket i kaffeindustrin. En förmögen man från Hamburg som driver uppfödning själv på ren hobbynivå. Han har väl 25-30 fölmärrar som han betäcker varje år.

Hur många hästar har han hos er nu?

– Han har åtta hästar nu. Brioni är bäst och sen har han Elaine. Sen har han yngre hästar som är ostartade. Det brukar pendla mellan sex och åtta hästar.

Men trots Herz inflytande lägger han sig inte i matchningen av Brioni. Den sköter Joakim Lövgren.

– Han bestämmer i stort sett ingenting. Vi har alltid en dialog med stallet, och låter han vara delaktig så klart men det har varit rätt så givet vilka lopp som Brioni ska siktas på.

Känner man en stor press att träna hans hästar?

–  Ja, det är klart att lite press känner man. Det måste funka liksom och det gäller alla hans hästar och alla vi har i träning, men just då han äger stallets stjärna blir det lite extra. Men hittills har vi inte haft någon orsak att vara oroliga för samarbetet för det har gått på räls och han har fått många segrar.

”En toppatlet”

För tränaren Joakim Lövgren är Elitloppssegern förstås den största framgången i karriären.

– Han är ett fysiskt och psykiskt praktexemplar. En riktig toppatlet, säger Lövgren.

Han beskriver han vad det är som gör den tyskfödde världsstjärnan så bra.

– Byggnadsmaterialet i Brioni har varit väldigt hållbart. Det är just hållbarheten i benen som har gjort att han har kunnat upprepa sina prestationer. Flera av hans bröder har haft minst lika mycket talang som honom, men har inte tålt att göra så här många starter på så här hög nivå som han har gjort.

– Vissa hästar är gjorda utav socker och andra är gjorda utav stål. Det finns de som går sönder trots att exteriören är korrekt, men det beror på att byggnadsmaterialet är utav socker eller balsaträ.

– Han har en kolossalt välutvecklad bakkärra. Hästen är extremt musklad runt bakknäna, runt korset och hans fysik är femstjärnig, det kan man lugnt säga. Det är också en faktor att han orkar driva på den här stora kroppen. Han är 1.67 centimeter över manken och kan utnyttja sin storlek eftersom han är så stark och så välmusklad.

Bra teknik

Tekniken är viktig också, hur de springer. En elithäst måste ha snabbheten, uthålligheten och den mentala biten med sig. Det stupar ofta på något men elithästarna har ofta allting.

– Han har inte haft några återkommande skador, det brukar annars vara de flesta travhästars gissel. De springer snabbare än de håller ihop. Många gånger går träningen ut på att göra dem hållbara. Uthålligheten och snabbheten är ofta medfött, även om den såklart förbättras med träningen.

– Han är väldigt stark mentalt, blir aldrig nervös eller stressad. Dessutom har han stort hjärta och stora lungor. Det ser till att han kan hålla farten länge och det är muskulaturen som ser till att han kommer upp i hög fart.

Joakim Lövgren var förvånad över att hästen bara slutade femma i försöket och gick vidare först efter diskning.

- Nu var han som han ska igen, vi är tillbaka där vi hör hemma - i toppen.

Trav365

ARTIKELN HANDLAR OM